Gemeente Gorinchem


Gorinchem schoon: schoonmaken én schoonhouden!

Zwerfafvaldag basisscholen op 27 mei
.
Op vrijdag 27 mei a.s. wordt op in Gorinchem de zwerfafvaldag voor basisscholen gehouden. 543 Kinderen gaan die dag de wijk in om zwerfafval te prikken en 39 kinderen maken een werkstuk met als thema zwerfafval.

Zwerfafval staat in de top drie van ergernissen bij de Nederlandse bevolking. Zwerfafval is afval dat door de mens is weggeworpen of achtergelaten op een plek waar het niet hoort. U kunt daarbij denken aan een patatbakje dat op straat rondslingert, een vervuild veld na een openlucht concert. In Nederland belanden jaarlijks meer dan 50 miljoen lege blikjes en flesjes en nog een heleboel ander afval zoals snoeppapiertjes, sigarettenpeuken en reclamedrukwerk op straat. Zwerfafval vervuilt niet alleen bodem, grondwater, sloten en plassen, het veroorzaakt ook gevaar, zoals bij weggebruikers die het voor hun auto of motor krijgen.

Met de actie Gorinchem schoon: schoonmaken en schoonhouden pakt de gemeente Gorinchem het zwerfafval in de stad aan. Uiteraard door het zelf op te blijven opruimen. Maar ook door iedereen in de gemeente erbij te betrekken. Het startsein hiervoor is gegeven tijdens de carnavalsoptocht van dit jaar. In maart hebben zon 50 mensen de wallen van het zwerfafval ontdaan. En nu is het de beurt aan de scholen. Kinderen uit groep 8 van de DS Koelmanschool gaan de uitdaging aan om een werkstuk te maken met het thema: Zwerfafval voorkomen, hoe kan het beter? Op woensdag 25 mei worden alle 39 werkstukken bij de afdeling reiniging ingeleverd. Op vrijdag 27 mei, de zwerfafvaldag wordt bekend gemaakt welk werkstuk in de prijzen is gevallen.

De groepen 6, 7 en 8 van de overige scholen die deelnemen aan de zwerfafvaldag gaan zwerfafval inzamelen. De afdeling Reiniging van de gemeente heeft bezems, knijpers, prikkers en afvalzakken aan deze scholen gegeven. Op vrijdag 27 mei gaan de kinderen van 8.45 uur tot 11.30 uur aan de slag in de gekozen wijk. Tussendoor zullen vegers van de Reiniging de groepen komen helpen. Natuurlijk kunnen omwonenden ook een handje helpen. Om half 12 wordt al het verzamelde afval bij de scholen opgehaald. De kinderen krijgen dan even de tijd om hun energiepeil aan te vullen, door op school een lunch te eten (aangeboden door Bakker Bas).

De prijsuitreiking voor beide acties vindt in de middag van 26 mei plaats om 13:00 uur in het Van Andel-Spruyt Natuurcentrum. Daar wordt bekendgemaakt welke groep de overtocht met de veerboot mag maken om vervolgens een bezoek te brengen aan Slot Loevestein en de dag af te sluiten met het eten van pannenkoeken bij Poffertjes en Pannenkoekenhuis Brussé. Ook de winnaar van een zwemfeest in het Cariba-bad wordt daar bekend gemaakt. Met een kleine verrassing voor alle kinderen wordt de zwerfafvaldag rond 13.45 uur afgesloten.

Met dank aan alle sponsoren die de zwerfafvaldag mogelijk maken:Slot Loevestein, veerdienst Gorinchem, Poffertjes en Pannenkoekenhuis Brussé, Cariba-bad, Bakker Bas, ROV Zuid-Holland en ministerie van Verkeer en Waterstaat.
.