Gemeente Den Helder

19-05-2005
Themadag Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Vanaf 2006 geldt de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Met deze wet wil de rijksoverheid dat de maatschappelijke zorgverlening anders, en vooral beter, geregeld wordt dan nu het geval is. De wet vervangt straks de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten, en delen van de AWBZ. De WMO moet ervoor zorgen dat zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk blijft. De WMO heeft dan ook onder meer als uitgangspunt dat er minder regels moeten zijn, dat mensen zelf een grotere verantwoordelijkheid krijgen, maar ook dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Invulling door gemeente
Met de WMO krijgen gemeenten de ruimte om zelf een deel van het beleid van de WMO te bepalen. Dat betekent dat de gemeente zelf aangeeft hoe de ondersteuning aan cliënten voor de WMO geregeld is, de regie voert op wonen, zorg en welzijn, en taken die uitgevoerd moeten worden openbaar kan aanbesteden (wat de prijs ten goede kan komen!). Maar dat de gemeente ook verantwoordelijk is voor die onderdelen die niet door marktpartijen worden verzorgd. Die moet zij dan zelf invullen.

Samen
Juist omdat de gemeente voor een groot deel zelf de WMO moet invullen, willen wij graag partijen die met de WMO te maken hebben, betrekken bij het opstellen van dit beleid. Immers, heeft uw organisatie met de WMO te maken, dan heeft u hierover vast ideeën en kunt u ons helpen samen het nieuwe beleid vorm te geven. Hiervoor organiseren wij op vrijdag 27 mei a.s. een themadag WMO in schouwburg De Kampanje aan het Bernhardplein 10. Verderop kunt u lezen wat het programma voor deze dag is.

Aanmelden?
De themadag is bedoeld voor instellingen, organisaties als cliëntenplatforms, verpleeghuizen, Ouderenwerk, Algemeen maatschappelijk werk, Mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties, die allemaal vanuit hun achtergrond betrokken zijn bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De instellingen en organisaties die betrokken zijn bij deze nieuwe wet ontvangen van de gemeente een uitnodiging. Heeft uw organisatie geen uitnodiging ontvangen? En uw organisatie heeft of krijgt te maken met deze nieuwe wet, geeft u zich dan op bij de procesbegeleider van het project WMO, de heer W.L. Bello, telefoon (0223) 678448 of e-mail mbw@denhelder.nl bij hem kunt u ook terecht voor meer informatie of als u vragen heeft.

Programma themadag WMO
Vrijdag 27 mei

9.00 uur ontvangst met koffie
9.30 uur opening door dagvoorzitter (Mw. L. Rose-Smit) 9.45 uur inleiding WMO: B. van Loon
10.00 uur ouverture door S. Dijkstra
10.30 uur start workshops

1. Eén loket WWZ (Welzijn, Wonen en Zorg)

2. Toegang tot de WMO

3. Burgerparticipatie en vrijwilligersorganisatie

12.30 uur LUNCH

13.30 uur laatste workshop
14.30 uur panel o.l.v. dagvoorzitter; deelnemers voorzitters workshops en dhr. S. Dijkstra terugkoppeling uit workshops 15.15 uur finale; S. Dijkstra