Gemeente Sluis

Peuterspeelzaal bij St. Jozef in Eede

PERSBERICHT - 20 mei 2005

Kansen aan Zee en gemeente Sluis pakken door
Opening Peuterspeelzaal bij St. Jozef in Eede

Vrijdag 27 mei a.s. om 9.30 uur wordt de peuterspeelzaal bij de St. Jozefschool, Dorpsplein 3, in Eede geopend. De peuterspeelzaal is een onderdeel van de uitvoering van het onderwijskansenplan Kansen aan Zee. Dit is een project van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met als doel taalachterstanden te voorkomen en/of weg te werken. Onderzoek wijst uit dat kinderen die in een vroeg stadium al met taal te maken hebben, minder taalproblemen hebben in het basisonderwijs. De komst van de peuterspeelzaal in Eede speelt daarop in.

Kansen aan Zee
In 2002 is de St. Jozefschool aangewezen als school die in aanmerking komt voor extra geld vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om taalachterstanden bij kinderen weg te werken. De school heeft hiervoor, in afstemming met de gemeente, een vierjarig plan opgesteld waarin zij aangaf hoe zij de taalachterstanden wilde wegwerken. Dit plan was niet alleen gericht op het leesonderwijs, maar op een totaalaanpak voor de school.
Diverse planonderdelen zijn inmiddels gerealiseerd. Zo worden de resultaten van de kinderen gevolgd (leerlingvolgsysteem Cito). De verbeteringen op het gebied van taal, woordenschat en lezen zijn hierin duidelijk en objectief meetbaar.
Een ander resultaat is dat de zorg voor de leerlingen op dit moment prima geregeld is.
De komst van de peuterspeelzaal was eveneens een wens uit het plan. Deze komt dankzij een goede samenwerking tussen de school en zijn bestuur, de peuterspeelzaal, de kinderopvang en de gemeente Sluis nu uit.

Leefbaarheid in kleine kernen
De komst van de peuterspeelzaal past binnen het beleid van de gemeente om de leefbaarheid in de kleine kernen goed te houden. Behoud en uitbreiding van voorzieningen spelen daarin een centrale rol. De belangstelling van de ouders toont aan dat er voldoende draagvlak is voor dit initiatief. Voor de gemeente was dit een belangrijke reden om het plan te stimuleren en mede te financieren.

Noot voor de pers:
U wordt van harte uitgenodigd bij de opening van de peuterspeelzaal aanwezig te zijn. Het programma ziet er als volgt uit: 9.15 uur Ontvangst
9.30 uur Opening door de peutertjes en de peuterjuf. Onthulling naam van de peuterspeelzaal door de peutertjes.
9.45 uur Kleine toespraak door de directeur van de St. Jozefschool, Ria Langeraert
10.00 uur Koffie
10.30 uur Optreden van een clown voor alle leerlingen 11.30 uur Eind

Voor nadere inlichtingen:

Gemeente Sluis:
Voorlichting, tel. 0117-457 123, vanuit België 0031 117-457 123