PERSBERICHT - 2005-05-20

Prinses Margriet opent Hunebedcentrum

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet verricht op 27 mei a.s. de officiële opening van het nieuwe Hunebedcentrum in het Drentse Borger. Het nieuwe Hunebedcentrum is ontworpen door architectenbureau Aldo en Hannie van Eyck uit Amsterdam en voorziet in een uniek site-museum. De nabijheid van het grootste hunebed van Nederland en het fraaie omlijstende glooiende Hondsruglandschap zijn integraal verwerkt in architectuur en inrichting van het nieuwe centrum.

In de inrichting van het museum staan verhalen en beleving centraal. Bezoekers komen oog in oog te staan met figuren uit de Trechterbekercultuur; de hunebedbouwers en met hun leefomgeving (boerenerf, wilde en getemde dieren). De inrichting nodigt de bezoekers uit om met alle zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken) de periode van de Trechterbekercultuur (3400-2900 v.Chr.) te beleven en te ondergaan. Zo kan een reconstructie op ware grootte van een oorspronkelijk hunebed worden betreden. Dit hunebed is voorzien van een dekheuvel, keldervloer, knekels, bijgaven en geur. Het Hunebedcentrum is daarmee de enige plek in Nederland waar een hunebed op wetenschappelijke gronden is gereconstrueerd naar zijn oorsprongstijd. Bezoekers worden bovendien uitgenodigd interactief kennis te nemen van elementen uit het dagelijks leven, de bouw van een hunebed, de archeologie als bron van kennis et cetera. Een goed ingerichte winkel en gezellig museumcafé (inclusief terras) completeren het nieuwe centrum.

Prinses Margriet is de derde telg uit het Huis van Oranje die hunebed en Hunebedcentrum in Borger bezoekt. In 1953 bezocht Koningin Juliana het grootste hunebed en in 1995 opende Prins Willem Alexander het toen vernieuwde Hunebedcentrum. De komst van de prinses past derhalve in een dierbare traditie.

Steigerdans
Na de openingshandeling bezoekt Prinses Margriet de culturele uitmarkt die op de brink van het Hunebedcentrum van 10.00 tot 16.00 uur wordt georganiseerd. Musea, attracties, streekproducten, galeries en andere organisaties laten zien wat zij te bieden hebben. De dag wordt opgefleurd met doorlopende optredens van dans, muziek, verhalenvertellers en kunst. Zo zal het lied van Oek, geesteskind van het Hunebedcentrum te horen zijn en ook zal er een spectaculaire steigerdans te zien zijn. De markt is gratis te bezoeken. Het museum is vrijdag tot 14.00 uur gesloten voor publiek.