Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 23 mei 2005.

Symposium belicht technologie in kunst en cultuur

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) houdt op 27 en 28 mei het symposium 'Transformations in Art and Culture'. Het symposium vindt plaats in het kader van het gelijknamige NWO-programma. Dit programma is gewijd aan actuele en historische veranderingen in kunst en cultuur. De locatie van het symposium is Felix Meritis in Amsterdam. MEDIA ZIJN VAN HARTE WELKOM

Voor de eerste dag van het symposium zijn drie sprekers uitgenodigd, die elk vanuit hun eigen onderzoekservaring ingaan op één van de drie hoofdthema's van het programma - mondialisering, commercialisering, technologisering. Eerste spreker is dr. Jonathan Sterne (Department of Art History and Communication Studies, McGill University). Hij stelt in zijn lezing de technologisering centraal. Hij beargumenteert dat er méér nodig is dan het huidige constitutieve technologiemodel om de veranderingen om ons heen te begrijpen.

Vervolgens gaat professor Stephen Kline (The Media Analysis Lab, Simon Fraser University) in op het thema commercialisering. Kline presenteert een historische analyse van hoe kinderen in de commerciële sfeer geïncorporeerd werden en hij analyseert het culturele spanningsveld dat dat met zich meebracht. Tot slot spreekt dr. Lisa Parks (Department of Filmstudies, University of California) over mondialisering. Parks gaat in op haar onderzoek naar satellieten, televisie en computers in relatie tot globalisering. Zij stelt een interdisciplinaire benadering voor die zowel media studies, 'cultural geography' en visuele kunsten met elkaar combineert.


*** Grenzen ***
Eén van de oogmerken van het onderzoeksprogramma 'Transformaties in Kunst en Cultuur' is het overschrijden van de grenzen tussen universitaire en niet-universitaire instellingen; om steeds vanuit een ander perspectief te kijken naar de onderwerpen die centraal staan in het onderzoeksprogramma. Voor de tweede dag heeft de programmacommissie daartoe de kunstcriticus Janneke Wesseling uitgenodigd.

De lezing van Wesseling gaat over de houding en de rol van musea ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen zoals onder andere de vervagende grenzen tussen 'high' en 'low culture', de demografische veranderingen in de westerse wereld en de opkomst van andere kunstpodia. Wesseling schrijft recensies en beschouwingen over beeldende kunst in NRC Handelsblad en publiceerde onlangs een verzameling van deze essays in het boek 'Het museum dat niet bestond'.

Tijdens de tweede dag worden ook drie projecten uit het programma gepresenteerd. Dit zijn 'Transformations in Perception and Participation: Digital Games' door dr. Renée van de Vall, 'Globalization and Transformations of cultural identities' door prof. dr. Ginette Verstraete en 'Sound technologies and cultural practice' onder leiding van prof. dr. José van Dijck. De betrokken onderzoekers zullen hun eerste resultaten presenteren en evalueren.


---

Nadere informatie en aanmelding voor het symposium voor de pers:

Elske Gerritsen (NWO, gebied Geesteswetenschappen) t: +31 (0)70 344 08 21, gerritsen@nwo.nl
meer informatie over het symposium en het programma op de website: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_6A3FGR

05-19

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138, 2509 AC Den Haag