Stadsdeel Amsterdam-Noord

De ongeschreven regels hangen aan de muur

Op 27 mei om 15.00 uur onthullen bewoners van Westerlengte 48-66 (De Banne) een bord waarop de (on)geschreven regels van hun portiek staan. Stadsdeelvoorzitter Rob Post, stadsdeelwethouder Kees Diepeveen en AWV directeur Hester van Buren zullen samen met de bewoners deze portiekregels in werking stellen. Het is een unieke gebeurtenis dat een corporatie per portiek contracten sluit met de bewoners over schoonmaak, opslag en geluid.

In de jaren zestig zijn overal in het land in grote aantallen galerijflats en portieketagewoningen in de middelhoogbouw neergezet. Op steeds meer plekken kennen corporaties problemen met het beheer. Door het gebrek aan afspraken over het gebruik van de gezamenlijke ruimten staat de leefbaarheid onder druk.

In Amsterdam Noord speelt deze problematiek onder andere in De Banne. Daarom hebben de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) en stadsdeel Amsterdam Noord de handen in een geslagen. Met het project De (on)geschreven regels heeft de AWV een kortdurend, interactief programma ontwikkeld waarmee bewoners in kleine groepen zélf deze regels weer opschrijven. De afspraken worden toegevoegd aan het huurcontract en zo ontstaat er een gedragen set afspraken op zakelijke basis. Met pictogrammen in de hal en de inzet van een huismeester, wordt de handhaving ter plekke gestimuleerd en bewaakt. Stadsdeel Amsterdam Noord heeft de ontwikkeling en eerste uitvoering van dit project medegefinancierd.

Aan de Westerlengte in Banne Noord, om de hoek bij de Parlevinker, is het project inmiddels uitgevoerd. Hier zijn bewoners van drie portieken op drie verschillende avonden bijeen gekomen. Op basis daarvan zijn drie overeenkomsten opgesteld. De eerste indrukken zijn uiterst positief. Bewoners geven aan dat zij dankzij deze regels elkaar nu eerder aanspreken op onderhoud, schoonmaak en gebruik van trap en bergingen.

De feestelijke onthulling vindt plaats op vrijdag 27 mei van 15.00 tot 16.00 uur

Locatie: AWV kantoor aan de Westerlengte 68. Daarna worden in het portiek Westerlengte 48-66 de ongeschreven regels officieel onthuld. Aansluitend is er een drankje in het AWV kantoor en is er voor de pers gelegenheid tot het stellen van vragen.