Provincie Noord-Holland

26-5-2005

Onderwerp

Procedure milieuvergunning Corus IJmond gestart

Krijn van Rijn

De provincie Noord-Holland heeft de procedure voor een nieuwe milieuvergunning, aangevraagd door Corus Staal BV, gestart. De aanvragen van Corus liggen vanaf 27 mei tot 25 juni voor iedereen ter inzage op verschillende locaties in IJmuiden, Beverwijk, Heemskerk en Haarlem. Na de zomervakantie zal de provincie samen met Corus eind september openbare informatieavonden organiseren voor omwonenden.

Corus streeft naar kwalitatieve en duurzame groei. Het bedrijf wil daarom zijn productiemogelijkheden tot 8 miljoen ton staal per jaar verruimen door meer efficiënte toepassingen van het installatiepark. De huidige milieuvergunning biedt ruimte voor 9 miljoen ton staalproductie per jaar. Corus investeert jaarlijks zon 100 miljoen euro in milieumaatregelen om geluidshinder en stofuitstoot te beperken. Maatregelen zoals bijvoorbeeld de toepassing van geluidarme ventilatoren, isolatie van diverse luchtkanalen, extra vegen en verharden van wegen, plaatsing van bermbeveiligingen en aanschaf van mobiele reinigingsinstallaties voor autobanden.

De provincie laat op diverse plaatsen in de IJmond metingen aan fijn stof, NOx en geluid uitvoeren om de huidige luchtkwaliteit en geluidbelasting vast te stellen. De provincie zal na afronding van het onderzoek in juni de meetresultaten bekendmaken. De meetresultaten komen ter sprake in bestuurlijk overleg tussen provincie en gemeenten. Daarbij worden vooral de effecten op plannen voor woningbouw en bedrijvigheid in de IJmond bekeken en getoetst aan het landelijk Besluit Luchtkwaliteit.

Voorwaarden nieuwe milieuvergunning
De provincie is bereid Corus een nieuwe milieuvergunning te verlenen onder voorwaarde dat het bedrijf aanvullende maatregelen neemt om geluidsemissie en stof verder te beperken. Een voorbeeld: bij een productie van 6,5 miljoen staal per jaar mag Corus vanaf open bronnen, o.a. erts- en kolenopslagen, nu maximaal 1.940 ton stof uitstoten, bij een productie van 8 miljoen staal per jaar mag dit max.
1.850 ton worden.

Infoavonden
Na de zomervakantie, naar verwachting eind september, organiseren de provincie en Corus openbare informatieavonden over de aangevraagde milieuvergunning voor omwonenden. De provincie zal dan alle relevante milieuzaken en inspraakprocedures terzake verduidelijken. Corus zal zijn inspanningen en maatregelen voor beperking van geluidshinder en stof toelichten.

Procedure Wet Geluidshinder

Corus heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een actieprogramma om geluidshinder te beperken. Dit heeft op de meeste plaatsen tot het gewenste resultaat geleid. De enige twee uitzonderingen zijn bij Oud-IJmuiden en Wijk aan Zee: om op deze twee locaties hetzelfde resultaat te boeken, zouden disproportionele extra investeringen nodig zijn van tientallen miljoenen euros.
De provincie maakt, uitgaand van het z.g. ALARA-beginsel (ALARA = As Low As Reasonable Achievable), een afweging van belangen die rekening houdt met economische haalbaarheid en de mate waarin schade of hinder wordt voorkomen. Hierop gebaseerd zal de provincie vervolgens een nieuw saneringsprogramma opstellen en het ministerie van VROM verzoeken het besluit voor geluidsbelasting voor woningen rondom het Corus terrein en het havengebied van IJmuiden aan te passen. Na de info-avonden start de formele (inspraak)procedure voor deze aanpassing. Tegen het VROM-besluit is beroep bij de bestuursrechter mogelijk.

Procedure Wet Milieubeheer
Na vaststelling van het aangepaste geluidsprogramma zullen GS de concept-milieuvergunning voor Corus ter inzage leggen. Na afronding van de procedure Wet Geluidshinder en behandeling van eventuele bezwaren zullen GS de milieuvergunning definitief vaststellen. Tegen het GS-besluit is beroep bij de bestuursrechter mogelijk.

Inlichtingen voor bewoners
Provincie Noord-Holland, Milieuinformatiepunt, tel. 0800-6586734 gratis en 24 uur per dag bereikbaar.

Locaties waar aanvragen Corus ter inzage liggen Alle aanvragen, concept- en ontwerpvergunningen zijn openbaar. En liggen ter inzage bij:

· Centraal Publieksbureau gemeente Beverwijk, President Kennedylaan 1 in Beverwijk op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, dinsdag van 9.00 tot 12.30 uur en donderdag van 9.00 tot 20.00 uur.

· Milieudienst IJmond, Wijckermolen 2 te Beverwijk, alleen na een telefonische afspraak (tel. 0251 263863) op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

· Openbare Bibliotheek Beverwijk-Heemskerk, Beneluxlaan 205-207 in Heemskerk op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 20.30 uur

· Stadhuis gemeente Velsen, Dudokplein 1 te IJmuiden op werkdagen van 9.00 tot 12 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

· Provincie Noord-Holland, afd. Milieubeheer en Bodemsanering (kamer 1-30), Zijlweg 245 in Haarlem. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.