Gemeente Ede

nummer 113 / Ede, 26 mei 2005

Gemeente Ede ligt financieel op schema

De gemeente Ede ligt financieel op schema. De forse bezuinigingen in 2004 zijn gehaald. De voorziene inkrimping van het ambtelijk apparaat ligt op koers. Voor 2006 en later zijn geen nieuwe bezuinigingen voorzien, maar er is geen geld voor nieuwe wensen.

Zie hier de conclusies uit de Programmarekening 2004 en de Perspectiefnota 2006 2009, die het college van burgemeester en wethouders deze week aan de raad ter vaststelling aanbiedt. Hierin werpt zij een terugblik op 2004 en geeft een doorkijk naar de jaren 2006 en later.

Programmarekening 2004
Het huishoudboekje van de gemeente Ede over 2004 geeft aan dat de gemeente blijvend op de goede weg is voor wat betreft de budgetbeheersing en budgetdisicipline. Daarnaast blijkt uit deze rekening dat de gemeente Ede, weliswaar met forse inspanning door het ambtelijk apparaat, ook de nieuwe rechtmatigheidscontrole goed heeft doorstaan. De gemeente heeft een goedgekeurde accountantsverklaring gekregen, waarin alleen een uitzondering wordt gemaakt voor het onderdeel externe subsidies. Dat laatste was tevoren bekend. Het college geeft aan dat 2004 een jaar is geweest waarin financieel gezien alles er op gericht was het begrotingsevenwicht te handhaven na de forse ombuigingsoperatie die vorig jaar in gang is gezet. Getracht is de inkomsten en uitgaven zoveel mogelijk in balans te houden door:
* nieuw beleid te bekostigen uit herschikking van bestaand beleid;
* verantwoord te snijden in de overheadkosten en
* een strikt vacaturebeleid te voeren.

Grote financiële tegenvallers hebben zich door deze maatregelen dan ook in 2004 niet voorgedaan.

Veel activiteiten
Nadrukkelijk geeft het college aan dat dit zeker niet betekent dat in 2004 het beleid in een impasse terecht is gekomen en dat er nauwelijks initiatieven zijn ontplooid. Integendeel, ondanks de financiële beperkingen bruist het van de activiteiten in de gemeente Ede De renovatie van Ede-Centrum, de ingebruikname van de A-30 en de woningbouw in Kernhem zijn maar enkele voorbeelden van projecten waaraan in 2004 voortvarend is gewerkt. Ook zijn in 2004 plannen gemaakt voor de vrijkomende kazernecomplexen, het ENKA terrein en het aangrenzende het Parkweggebied en niet te vergeten het Nieuwe Landgoed en Veldhuizen-A. Bovendien is de gemeente er in geslaagd Cultura en het overdekte zwembad voor Ede te behouden. Al met al kan het gemeentebestuur met tevredenheid terugkijken op de beleidsontwikkelingen die zich in het jaar 2004 hebben voorgedaan. Ook wat betreft de financiële resultaten in 2004 stelt het college vast dat de strakke begrotingsdiscipline haar vruchten heeft afgeworpen. Hield de gemeente in het najaar nog rekening met een begroot negatief saldo van circa EUR 1,9 mln., nu kan het college vaststellen dat de tegenvallers meevallen en in 2004 een positief resultaat is behaald van ongeveer EUR 1 mln. uit gewone bedrijfsvoering.

Perspectiefnota 2006 2009
Met de perspectiefnota kijkt het college naar de toekomst. Een toekomst, waarvan in de praktijk blijkt dat deze vaak moeilijk te voorspellen is en door allerlei onverwachte gebeurtenissen een andere wending krijgt. De forse bezuinigingen en de voorziene inkrimping van het ambtelijk apparaat liggen op koers, blijkt uit de Perspectiefnota. Voor 2006 en later zijn geen nieuwe bezuinigingen voorzien, zij het dat er geen geld is voor nieuwe wensen. Het college volstaat met het oplossen van een aantal min of meer onvermijdelijke knelpunten. Het betreft de negatieve effecten van het wegvallen van de gesubsidieerde banen bij Toezicht, de uitvoering van het Veiligheidsplan, het uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer en de openstelling balies burgerzaken in de buitendorpen. Tevens wordt de gemeente opnieuw geconfronteerd met een tegenvaller van ruim EUR 5 ton als gevolg van een nieuwe verdelingsmethodiek binnen het gemeentefonds. Deze maatregel wordt grotendeels gecompenseerd, omdat het college verwacht dat de ingeschatte negatieve effecten van de voorstellen van het kabinet om de OZB voor gebruikers af te schaffen en de overige tarieven te maximeren, meevallen. Dit op basis van het recentelijk bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel. Tot slot geeft het college in de nota via de lenterapportage een tussenstand van het lopende jaar 2005. Hieruit blijkt dat de afwijkingen op dit moment elkaar compenseren.

---