Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht historische Watersportstad

Vaarrondje Dordt

Ietske Roest

Dordrecht investeert in het verbeteren van de kwaliteit van de watersport. Het college van Burgemeester en Wethouders ging akkoord met het ` Projectenprogramma watersport Dordrecht'. Dit programma gaat uit van het vernieuwen, verbeteren en vermarkten van de havens. Hiermee wil het college haar watersporters ondersteunen bij de verbetering van de vaarkwaliteit in de omgeving. Het projectenprogramma bestaat uit zeven projecten die de bekendheid van Dordrecht als historische watersportstad verder moet vergroten. Dordrecht wil een aantrekkelijke bestemming zijn voor watertoeristen. De watersporters van de stad krijgen door dit programma een aantrekkelijke thuishaven.
Nieuwe waterprojecten
De gemeente wil de kwaliteit van de binnenstadhavens in Dordrecht vernieuwen volgens een te formuleren standaard ` jachthaven Dordrecht 2000+' . In deze standaard zijn materiaalgebruik, kwaliteit, watergebruik, toegangen en voorzieningen vastgelegd als minimale standaard. Om verenigingen te helpen bij het realiseren van onder meer een nieuw steigerplan worden nieuwe steigers door de gemeente gesubsidieerd. In de Wijnhaven wordt het aantal ligplaatsen teruggebracht, terwijl het aantal ligplaatsen in de Vlijhaven-West stijgt met 35 plaatsen. Ook het aantal ligplaatsen in de Vlijhaven worden uitgebreid.

De gemeente wil de watersport aantrekkelijker maken voor de gebruikers. Hiervoor onderzoeken we de mogelijkheden om een sloepenhaven te realiseren in Dordrecht. Daarnaast willen we de bestaande functie van de Wolwevershaven versterken en uitbreiden voor charterschepen. Voor al deze projecten is een goede promotie noodzakelijk.

Financiën
In de kadernota 2005 is een bedrag van EUR 1,2 miljoen gereserveerd voor de kwaliteitsslag watersport. De gemeenteraad beslist na de zomer over het actieplan watersport.
Per watersportvereniging wordt een gemeentelijke bijdrage voorgesteld. De verenigingen moeten dan wel voldoen aan de kwaliteitsstandaard ` jachthaven Dordrecht 2000+'. Deze gemeentelijke bijdrage is bedoeld voor vernieuwingen van steigers, vingerpieren, palen, hekwerk en verbetering van toegangen.

Proces
Het programma is tot stand gekomen met medewerking van de Stichting Jachthavens. Hierbij zijn alle watersportverenigingen in Dordrecht aangesloten. De gemeente bespreekt het conceptprogramma op 30 mei 2005 met de watersportverenigingen. Zij kunnen dan tot half augustus reageren op dit programma.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83 of 06 51 37 35 15

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie