Stadsdeel Amsterdam Centrum

Amsterdamse binnenstad steeds schoner

Uit metingen van stadsdeel Amsterdam-Centrum blijkt dat de binnenstad over heel 2004 een schoonheidsgraad 8 heeft gescoord (op een schaal van 10). Hiermee is voor het eerst over een heel jaar de doelstelling gehaald die al enige jaren wordt nagestreefd.

Werkprocessen beter afgestemd

Om dit resultaat te bereiken zonder uitbreiding van personeel of machines, is de Reiniging gereorganiseerd en heeft in 2003 een ingrijpende verandering plaatsgevonden in de bedrijfsvoering. De twee werkprocessen, vegen en huisvuilinzamelen, zijn nu beter op elkaar afgestemd. De resultaten van 2004 zijn in belangrijke mate hieraan toe te schrijven.

Knelpunten

De cijfers zijn een gemiddelde en er liggen nog knelpunten zoals:


* de hoeveelheid afval van de evenementen waarvan het aantal jaarlijks nog steeds groeit

* de vervuiling rond de glas- en papierbakken en
* het legen van de afvalbakken.

Om de goede resultaten vast te houden, zal geprobeerd worden om ook hiervoor een oplossing te vinden.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn goed: het eerste kwartaal van 2005 leverde een schoonheidsgraad van 8,5 op. Voor de zomer start in de binnenstad een campagne om ook de bezoekers, bewoners en ondernermers van de binnenstad, te betrekken bij het schoonhouden van de binnenstad.

Reactie Els Iping

Els Iping, stadsdeelwethouder Openbare Ruimte: De medewerkers van de Reiniging verdienen een groot compliment. Ik hoop dat de gebruikers van de binnenstad hun waardering laten blijken door zelf ook bewuster met hun afval om te gaan.