Stadsdeel Amsterdam Centrum

Opknapbeurt Nieuwmarkt

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft ingestemd met het voorstel voor een opknapbeurt van de Nieuwmarkt. Het voorstel is het resultaat van intensief overleg met de ondernemers en bewoners nadat in de inspraak over een eerder voorstel ernstige bezwaren waren geuit.

Plein wordt opgeschoond

Alle betrokkenen waren het erover eens dat het plein hoognodig opgeschoond moet worden en dat er iets moet worden gedaan aan het rommelige karakter ervan. Cruciaal hierbij is dat de verschillende gebruikers elkaar niet in de weg zitten. Met andere woorden: als het plein haar aantrekkelijke karakter wil behouden voor alle gebruikers moet het begaanbaar en overzichtelijk blijven.

De belangrijkste aanpassingen


* De hekken rond het middengedeelte deel van het plein gaan verdwijnen. Om dit deel van het plein te onderscheiden van de rijweg worden hardstenen stoepbanden geplaatst.
* De looproutes rond en over het plein wordt beter toegankelijk voor minder validen en ouders met kinderwagens doordat de huidige obstakels verwijderd worden.

* Er komen alleen terrassen langs de gevels en niet meer langs de gevels én de straat. Dat was ook al zo in het eerdere voorstel, maar in het nieuwe voorstel zijn de afmetingen van de terrassen ruimer.

* Alle fietsrekken worden vervangen door nietjes en er wordt een flink aantal nietjes bijgeplaatst. Het aantal fietsparkeerplaatsen neemt hiermee toe van 178 tot 356.

* Op de kop van de Geldersekade komen 8 taxistandplaatsen. De 9 parkeerplaaten aan deze kant zijn overdag bedoeld voor bezoekersparkeren en tussen 19.00 uur s avonds en 9.00 uur s morgens als taxistandplaats. Ook komt hier één laad- en losplaats. In totaal neemt het aantal parkeerplaatsen af van 22 naar 15.

* Op de kop van de Kloveniersburgwal worden de banken parallel aan de kade geplaatst zodat zij in zicht komen en er doorzicht ontstaat op het water.

* De electriciteits- en watervoorziening voor de markt wordt ondergronds gebracht.

* Aan de oostzijde van het plein worden tussen de bomen banken geplaatst.

De werkzaamheden worden nog dit jaar en begin volgend jaar uitgevoerd.

Reactie Els Iping

Els Iping, verantwoordelijk stadsdeelwethouder Openbare Ruimte-Beheer: Wat mij betreft verdient de wijze waarop dit voorstel tot stand is gekomen navolging. Ik denk dat we er met zn allen alles uit hebben gehaald wat er uit te halen viel. We hebben echter niet alle wensen kunnen honoreren, want het moet ook financieel haalbaar zijn.