AutoRai

Print

Suzuki Swift goedgekeurd als lesauto

(27-5-2005)
Rijden in de nieuwe Suzuki Swift kan nu zelfs zónder rijbewijs
-tenminste, als er een rij-instructeur op de passagiersstoel zit. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de nieuwe Swift namelijk goedgekeurd als lesauto voor het rijbewijs B.

De Commissie Toelating Examenvoertuigen (CTE) van het CBR voert de keuringen uit. De voorzitter, de heer J. Jansen, legt uit dat een lesauto aan een flink aantal eisen moet voldoen: âEr moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om de extra pedalen van de dubbele bediening te monteren. En het zicht rondom moet uitstekend zijn, ook via de rechterbuitenspiegel.â
âDe toelatingscommissie wil voor de instructeurs een werkplek die aan alle vaktechnische eisen voldoet, maar ook aan alle Arbo-eisenâ, aldus Jansen. âHet zicht op de kandidaat en op bijvoorbeeld de snelheidsmeter moet in orde zijn. Bovendien moet er voor alle inzittenden een eigen portier zijn. Voor een examenauto is dat verplicht.â
De nieuwe vijfdeurs Suzuki Swift slaagde in één keer voor deze test, terwijl voor veel autoâs extra aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld aan de spiegels of de achterbank.

Variabele kosten
De Swift is door zijn wendbaarheid, de standaard stuurbekrachtiging, zijn compacte afmetingen en zijn zeer ruime interieur een perfecte lesauto. Het opvallende uiterlijk is absoluut een pluspunt, ook voor rijscholen.
Een lesauto moet natuurlijk ook voor wat betreft de bedrijfsmatige kant goed voor de dag komen en daarin stelt een Suzuki Swift nooit teleur. De variabele kosten van de voordelige, zuinige Swift zijn aangenaam gunstig.
Een extra argument vormen de grote betrouwbaarheid van elke Suzuki, en de standaard garantie gedurende drie jaar of 100.000 kilometer. Toch zal de motorkap vaak omhoog gaan: een kandidaat moet namelijk weten waar de servicepunten zitten, zoals olie en sproeivloeistof!

Prijzen voor de vijfdeurs Swift-reeks beginnen bij ⬠11.499,- voor de
1.3 GA met viercilinder-, 1.3-litermotor die 92 pk levert. Ook leverbaar zijn een sportieve 1.5 en een zeer zuinige dieselvariant. De Swift 1.3 GA driedeurs is al leverbaar vanaf ⬠10.999,-.