Dienstenbond CNV

Onderhandelingen sociaal plan Agis gestart
27-05-2005

Agis en de CNV Dienstenbond hebben inmiddels twee maal overleg gehad over een nieuw sociaal plan. Agis stelt dat, ondanks het feit dat 2004 een goed jaar was, er geen grote reserves zijn en er niet te hoge verwachtingen moeten zijn ten aanzien van het sociaal plan. Daarop heeft de CNV Dienstenbond Agis om concrete voorstellen gevraagd, zodat we dan concreet kunnen bepalen of er een basis is om tot overeenstemming te komen over een sociaal plan.

Op woensdag 18 en woensdag 25 mei heeft overleg plaatsgevonden tussen Agis en de CNV Dienstenbond over een nieuw sociaal plan. Agis heeft tijdens deze overleggen aangegeven dat een substantieel deel van de werknemers te maken zal krijgen met de gevolgen van komende reorganisaties, maar dat de definitieve besluitvorming daarover nog niet is afgerond. Verder gaf zij aan dat het met de Zorgkantoren AWBZ en de Afdeling Buitenland de goede kant op lijkt te gaan, maar dat het behoud van DGVP onzeker is. Agis stelt dat zij de volgende doelstellingen voor de komende jaren heeft:

* Het verbeteren van de klanttevredenheid;
* Het verbeteren van de kwaliteit van de organisatie;
* Zakelijker en rationeler;

* Kosten verlagen;

* Het foutenpercentage te verminderen.

Verder heeft Agis aangegeven dat 2004 financieel een goed jaar was, maar dat dat nodig was om Agis gezond te maken c.q. te houden. Daarnaast heeft Agis te maken met een afname van de verzekerdenaantallen en staat zij voor een grote operatie rond de invoering van de basisverzekering. Agis stelt dat ze geen grote reserves heeft en dat er dus niet te hoge verwachtingen moeten zijn ten aanzien van het sociaal plan. Voor het sociaal plan vindt Agis employability een belangrijk onderwerp en zij wil vooral afspraken maken over werkzekerheid (binnen of buiten Agis).

De CNV Dienstenbond heeft naar Agis geluisterd en heeft zich niet bij voorbaat willen committeren aan deze uitgangspunten van Agis. Wij hebben voorgesteld dat Agis met concrete voorstellen zou komen, zodat wij inhoudelijk kunnen inschatten of er voldoende basis is voor verder gespreken over een sociaal plan.

Tijdens het tweede gesprek op 25 mei is Agis met een aantal concrete ideeën c.q. voorstellen gekomen voor het sociaal plan. Belangrijke themas daarbij zijn salarisgaranties, employability en hoe om te gaan met beëindiging van het dienstverband. Deze heeft zij toegelicht en de CNV Dienstenbond heeft daar in eerste termijn op gereageerd. Daarbij hebben wij een aantal vragen gesteld en aangegeven de voorstellen serieus te willen bestuderen voor het volgende overleg op dinsdag 7 juni. Na 7 juni hoort u meer van ons.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen j.warnaar@cnvdibo.nl