Stichting Wakker Dier

STAATSSECRETARIS PLANTAARDIGE VOEDING GEWENST

Persbericht - 27 mei 2005

Uit vandaag gepresenteerd promotieonderzoek Protein Politics van Dr. Marike Vijver van de Universiteit van Twente blijkt dat een omslag in consumptie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit dringend gewenst is maar de politieke structuur juist de vlees-industrie al sinds 1850 stimuleert met geld en promotie. Dr. Vijver: Een dieetverschuiving in de zin van minder vlees en meer plantaardige eiwitten is wenselijk voor een duurzame voedselproductie. Verlaging van de vleesconsumptie is echter een taboe in de hedendaagse voedselpraktijk en bij beleidsmakers.
Wakker Dier pleit voor een staatssecretaris plantaardige voeding die de gewenste en verwachte omschakeling van vlees naar plantaardig voedsel als vleesvervangers bewaakt en stimuleert. De explosief stijgende vleesconsumptie in ontwikkelingslanden en de bijkomende land-erosie en honger maken een omslag noodzakelijk. Niet voor niets noemde staatssecretaris van Geel vlees afgelopen najaar al het meest milieubelastende onderdeel van de voeding. Opmerkelijk genoeg houdt niemand op de betrokken ministeries zich echter actief bezig met de verwachte en noodzakelijke opkomst van vleesvervangers. Dr. Vijver Een werkelijk maatschappelijk verantwoorde, duurzame voedselproductie vergt een totaal andere benadering van voedsel door beleidsmakers. Beleidsmakers zouden zich onder andere bezig moeten houden met een herverdeling van macht, participatie en belangen in de voedselproductie. Deze verandering vergt motivatie, creativiteit en moed van beleidsmakers. Wakker Dier vindt dat de politiek het dierenwelzijn, milieubelangen en derde wereld in de steek laat. De overheid dient als transitiemanager het dieetverschuivingsproces (van vlees naar vleesvervanger) te faciliteren.

40% Van de landbouwgrond wordt verspild aan veevoerproductie en dat percentage stijgt nog steeds. De halve wereldbevolking zou gevoed kunnen worden met het graan dat nu aan het vee wordt opgevoerd. Hoewel in de westerse landen de vleesconsumptie langzaam afneemt, stijgt deze consumptie in ontwikkelingslanden explosief. Land-erosie, ontbossing, honger en grootschalig dierenleed zijn het gevolg. De huidige wereldvleesproductie ligt rond de 250 miljard kilo en zonder ingrijpen is de productie verdubbeld in 2050. Vleesvervangers blijken een factor 7 tot 50 milieuvriendelijker.

De noodzakelijke omslag naar meer plantaardige voeding, die in westerse landen al langzaam in gang is gezet, kan nu al plaatsvinden bij producten waar vleesmixen worden gebruikt zoals in worsten, gehakt, soepballen en op pizzas. Deze producten bevatten alleen al 30 tot 40 miljard kilo vlees. In Nederland eet driekwart van de bevolking regelmatig een dag geen vlees. De groeiende groep vleesverminderaars en de hoge verwachtingen van de Novel Food Proteins (vleesvervangers) maken deze markt economisch interessant. Onder andere vleesbedrijf Encko (Vivera) en zuivelmultinational Campina (Valess) zijn hierop ingespeeld met de introductie van vleesvervangers. Het snel uitbreidende aanbod aan vleesvervangers voldoet steeds meer aan de belangrijke aankoopkenmerken van gezondheid, variatie, smaakvol en makkelijk. Het DTO onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken voorspelde een vleesvervanging van 40% in 2035 uitgaande van een actieve inzet van de overheid middels technologie-ontwikkeling en consumentenvoorlichting. Uit het promotieonderzoek van Dr. Vijver blijkt echter het tegenovergestelde: de vleesproductie wordt passief en actief gestimuleerd waardoor de voorspelde omslag ernstig wordt vertraagd. De woordvoerder op het ministerie van Economische Zaken geeft aan dat met het huidige politiek klimaat een andere opstelling van de overheid niet verwacht wordt.

- Einde persbericht -

Meer informatie: Ir. Sjoerd van de Wouw 020-4604210

Het promotie-onderzoek is onderdeel van Profetas, een interdisciplinair onderzoek van vele universiteiten en gesteund door bedrijven als DSM en Unilever, naar duurzame consumptie door vervanging van vlees door plantaardig eiwit. Het proefschrift is in het geheel in te zien op de website van Wakker Dier: www.wakkerdier.nl onder de menubalk bio-industrie rapporten.