Apple Benelux

TVN 24

Xsan drijvende kracht achter 24-uursnieuwszender

De studio van TVN 24

Snelle en betrouwbare technologie is cruciaal voor elke televisienieuwszender. De Poolse nieuwszender TVN 24 werkt met een geavanceerde Apple oplossing die de nieuwsredactie probleemloos en efficiënt laat draaien - elke dag weer.

Steeds het laatste nieuws en eersteklas analyses leveren aan een naar informatie hongerend publiek, 24 uur per dag, zeven dagen in de week, is geen kleinigheid. Alleen al de omvang van het nieuwsaanbod - zowel live als vooraf opgenomen - plus de druk om de informatie steeds weer op een nieuwe, interessante wijze aan de man te brengen, is enorm.

Technologie is hierbij allesbepalend. De juiste technologie, ingezet op de juiste wijze, kan bijdragen aan het succes van een 24-uursnieuwszender door betrouwbare prestaties te leveren voor de juiste prijs. Dat is precies wat Apple heeft gedaan voor TVN 24, de eerste en enige 24-uursnieuwszender in Polen en veruit het best presterende betaalkanaal.

"Vanuit kostenoogpunt is upgraden geen probleem. Wat mij betreft leveren producten als Xserve RAID de beste
prijs-kwaliteitverhouding die momenteel verkrijgbaar is."

TVN 24 (voortgekomen uit het toonaangevende, commerciële TVN en onderdeel van ITI, een van de grootste media- en entertainmentbedrijven in Polen), heeft geïnvesteerd in een omvangrijke, volledig geïntegreerde opslag- en netwerkoplossing van Apple. Met 55 Xsans, 30 Xserve G5's, 22 Xserve RAID's, 50 Final Cut Pro-licenties, 50 Power Mac G5's, 10 PowerBook G4's en twee licenties voor het Shake-pakket van Apple voor digitale effecten, beschikt TVN 24 over de grootste op de Mac gebaseerde omroepstudio van Europa.

Toen TVN 24 in augustus 2001 echter voor het eerst de lucht in ging, werkte het station met een totaal andere technologie op basis van een veel minder open en flexibel principe.

Maciej Sojka, general manager bij TVN 24, legt dat uit: "Ik was producent op de nieuwsredactie van TVN waar alles wel al digitaal was, maar nog steeds was gebaseerd op videobanden. Ik wist dat dit niet zou werken bij een 24-uursnieuwszender. Als je materiaal in de loop van de dag steeds weer opnieuw moet bewerken, is het gewoon niet efficiënt om videorecorders te gebruiken."

Het verhaal van TVN 24
Maciej Sojka, general manager bij TVN 24, legt uit waarom hij voor het Mac-platform heeft gekozen: "Ik wilde een systeem waarmee ik voorop zou lopen in de markt en niet er achter aan. Apple biedt zo'n systeem."


Een uitgebreid, op een server gebaseerd systeem voor bestandsbewerking was de oplossing, maar wie kon dit het best leveren? Hoewel Sojka al overtuigd was van de kracht van Final Cut Pro als bewerkingsprogramma, moesten zijn producenten en redacteuren ook snel en zonder problemen grote bestanden binnen het netwerk kunnen verplaatsen. TVN 24 klopte aan bij Avid omdat dit, in die tijd, het enige bedrijf was dat een geïntegreerde oplossing kon bieden voor bestandsbewerking en
-uitwisseling via een server. Maar Sojka bekent dat meteen al duidelijk was dat dit maar een tijdelijke oplossing zou zijn. Hij voegt er nog aan toe: "Met een systeem zoals dat van Avid heb je nooit het gevoel dat je materiaal helemaal van jezelf is." Hij maakt de vergelijking met de QuickTime-structuur van Apple: "Dat is een standaardbestandsstructuur die echt vanaf elk platform toegankelijk is
- zonder bijkomende kosten."

Toen zich de gelegenheid voordeed om een nieuwe studio voor de zender in te richten, koos Sojka er daarom voor om, volgens eigen zeggen, "eerdere fouten te herstellen."

Het moment was perfect gekozen. Apple had Sojka gewezen op de aanstaande introductie van Xsan, een professionele SAN-oplossing die meerdere computers tegelijkertijd snelle toegang biedt tot grote hoeveelheden RAID-opslagcapaciteit. De weg was vrij om Sojka's ideale configuratie - een combinatie van de kennis van opslag en netwerken van Apple en zijn eersteklas videobewerkingssoftware - te realiseren. Bij wijze van test installeerde TVN een bètaversie van Xsan, en binnen een paar maanden was de workflow - met de hulp van Apple en plaatselijke Apple partners - stabiel en betrouwbaar genoeg voor Sojka om in nog eens 50 exemplaren van Xsan te investeren. De toekomst van de zender was verzekerd.