Dienstenbond CNV

Eindbod CAO Achmea 2004-2006
27-05-2005

Achmea heeft de CNV Dienstenbond een eindbod gedaan inzake de Achmea CAO 2004-2006. Dit nadat Achmea en de CNV Dienstenbond enige tijd informeel hebben gesproken over een nieuwe CAO. De CNV Dienstenbond vindt in de uiteindelijke weging dat dit eindbod niet zou moeten worden geaccepteerd, mede gezien de manier waarop deze tot stand is gekomen, en legt nu het eindbod met een negatief stemadvies aan u voor.

Het zal u wellicht overvallen, maar er ligt een eindbod voor een nieuwe CAO voor Achmea. Wij werden onverwacht uitgenodigd door uw werkgever, waarbij ons werd medegedeeld, dat Achmea een pakket had klaarliggen voor een nieuwe CAO. Hierdoor ontstond de situatie, dat wij zonder het formuleren van een eigen voorstellenbrief al aan tafel kwamen zitten om te spreken over een nieuwe CAO, waarbij Achmea een pakket voorlegde aan ons. Dat was in april van dit jaar.

De CNV Dienstenbond heeft hierover met haar Bedrijfsledengroep (BLG) Achmea gesproken. Gezien de inhoud van het pakket en de argumenten van Achmea hebben wij besloten aan dit overleg te gaan deelnemen. Dit resulteerde na veel heen en weer praten in een pakket waarover wij dinsdag 17 mei officieel hebben gesproken. Daarbij werden nog wat punten meegenomen in de discussie vanuit de vakbonden. Uiteindelijk kwamen wij in dat overleg uiteindelijk niet tot elkaar en besloot uw werkgever te komen met een eindbod aan de vakbonden, waarover de CNV Dienstenbond wederom een uitgebreide discussie heeft gevoerd met haar Bedrijfsledengroep Achmea.

Conclusie
De conclusie van de CNV Dienstenbond is dat wij het belangrijk vinden dat u betrokken wordt in het proces en een uitspraak kan doen over dit eindbod. Bijgaand treft u een samenvatting van het eindbod aan. Wij vragen u daarover uw eigen mening te vormen en te geven, maar adviseren u niet met dit eindbod in te stemmen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn:

* Nieuwe medewerkers (na 1 januari 2006) kunnen alleen eerder dan 65 jaar stoppen met werken als ze daar zelf geld voor apart gaan zetten naast de 1,25% per jaar die de werkgever in de levensloopregeling wilt storten;

* De afschaffing van VUT-overgangsregelingen voor medewerkers van jonger dan 55 jaar;

* Er is geen garantie dat de huidige medewerkers (voor 1 januari 2006 in dienst) op 63-jarige leeftijd kunnen stoppen met werken tegen 70% van het salaris;

* Niet of nauwelijks ruimte voor kwalitatieve afspraken;
* Geen compensatie voor de redelijk kale CAO-pakket in de loonparagraaf;

* De manier waarop dit eindbod tot stand is gekomen.

Natuurlijk staan er ook positieve dingen in het eindbod, maar na een weging zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij u adviseren tegen te stemmen. Maar het gaat om uw arbeidsvoorwaarden en u beslist dan ook of u dit eindbod al dan niet wilt accepteren. Indien u in meerderheid instemt met het eindbod is er een CAO tot stand gekomen en zal die worden toegepast. Indien u het eindbod in meerderheid afwijst komt er daarmee geen CAO met de CNV Dienstenbond tot stand. Dan kan de situatie ontstaan dat Achmea niet verder wil spreken over een CAO en dat er dus geen CAO tot stand komt. Vervolgens kunnen wij wachten tot Achmea weer bereid is met ons over een nieuwe CAO te spreken (bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen aan andere CAO-tafels) of kunnen we Achmea proberen duidelijk te maken dat wij het van belang vinden dat er een nieuwe CAO komt van een beter niveau dan het eindbod dat zij gedaan heeft. Daar zullen wij uw hulp dan hard bij nodig hebben. Zo ver is het echter nog niet.

Wij vragen u uw mening te vormen en uw stem uit te brengen middels bijgevoegd stemformulier voor 11 juni 2005.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen j.warnaar@cnvdibo.nl