Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
27 mei 2005
Ons kenmerk
DGTL/05.003491/SP/FvH
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)
2 (bijlagen apart verzonden)
Uw kenmerk
205-078 van
Onderwerp 25 mei 2005 IJzeren Rijn; uitspraak arbitrage

Geachte voorzitter,

Op 24 mei 2005 heeft het Arbitragetribunaal (onder auspiciën van het Permanente Hof van Arbitrage - PHA te Den Haag) uitspraak gedaan in het geschil tussen België en Nederland inzake de IJzeren Rijn. In een korte - besloten - zitting in het Haagse Vredespaleis zei de voorzitter van het Tribunaal, mevrouw Judge Rosalyn Higgins, dat het Tribunaal deze zaak zó complex heeft bevonden dat de arbiters er begrip voor hadden dat de beide landen er in onderhandelingen niet uit konden komen, ondanks de voortreffelijke relatie tussen die landen.

Ter informatie zend ik u hierbij (uitsluitend digitaal) twee documenten: De Nederlandse vertaling van het persbericht dat het PHA heeft gemaakt, en dat een globale samenvatting van de uitspraak bevat. De volledige tekst van de uitspraak van het Arbitragetribunaal. Voorts zijn op de Internetsite van het Permanente Hof van Arbitrage (www.pca-cpa.org) alle stukken ("pleidooien") te downloaden die beide landen in de loop van de arbitrageprocedure aan het Tribunaal hebben aangeboden.

In uw brief van 25 mei 2005 verzoekt u mij om een brief ter voorbereiding op het debat dat uw Kamer op 2 juni a.s. met mij wil voeren. De uitspraak van het Arbitragetribunaal is omvangrijk en complex. Daarom is het niet mogelijk om op deze korte termijn een echt inhoudelijk oordeel te vormen. Voorts is daartoe eerst nader overleg met België nodig omdat de interpretatie van sommige onderdelen van de uitspraak gezamenlijk moet geschieden.
Ik verwacht dat ik tijdens het overleg met uw Kamer op 2 juni a.s. op enkele onderdelen van de uitspraak (waaronder de vragen die mevrouw Dijksma heeft gesteld) enige duidelijkheid heb gekregen, maar ik ben helaas niet in staat om u daarover voorafgaande aan het debat nog een inhoudelijke brief te sturen.

Ik vertrouw op uw begrip daarvoor.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs