Academisch Ziekenhuis Groningen

Feestelijke uitreiking eerste exemplaar UMCG-kikker

27 mei 2005 Het eerste exemplaar van de UMCG-kikker wordt door drs. J. Hamel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, op vrijdag 27 mei uitgereikt aan prof. dr. F.M.J. Albers, scheidend afdelingshoofd en voorzitter van de disciplinegroep Keel-, Neus- en Oorheelkunde. De UMCG-kikker is een onderscheiding die door de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen is ingesteld. De Faculteit der Medische Wetenschappen had met de Faculteitspenning al een eigen onderscheiding die werd uitgereikt bij bijzondere verdiensten op het gebied van onderzoek en onderwijs. Met het samengaan van de faculteit en het AZG in het Universitair Medisch Centrum Groningen is een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen: de UMCG-kikker.

De UMCG-kikker
De UMCG-kikker is een exclusieve onderscheiding die door de Raad van Bestuur van het UMCG wordt toegekend aan personen die door hun bijzondere persoonlijke inzet een grote bijdrage hebben geleverd aan het verwezenlijken van de doelstellingen van het UMCG. Dat kan zijn op het terrein van academische geneeskunde en gezondheidszorg, (top)patiëntenzorg, onderwijs, opleiding of onderzoek, maar ook voor buitengewone inzet op andere gebieden waar het zijn weerslag heeft gehad op patiënten, medewerkers of de UMCG-organisatie.

De UMCG-kikker is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Het bronzen beeldje verbeeldt een kikker op de top van een golf. De door hem vereeuwigde kikker is duidelijk een eigenzinnig beest, een doorzetter. Of zoals Jan Steen het zelf heeft verwoord: Het was voor dit dier misschien een hele klim, maar hij is zichtbaar tevreden over het resultaat. Hij heeft een goede keuze gemaakt en kijkt met open blik ontspannen de wijde wereld in.

De Raad van Bestuur heeft besloten deze onderscheiding toe te kennen aan prof. dr. F.W.J. Albers omdat hij zich op alle vier kerntaken van het UMCG, te weten patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding, zeer verdienstelijk heeft gemaakt.

De prijswinnaar
Prof. dr. F.W.J. Albers heeft sinds zijn aantreden in 1993 de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde in Groningen verder ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende in Nederland. Dit heeft geresulteerd in een bloeiende afdeling waarin patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding nauw met elkaar zijn verweven. Ook het wetenschappelijk onderzoek dat onder zijn leiding is uitgevoerd, is van hoge kwaliteit. De vele proefschriften en publicaties van het afgelopen decennium, maar ook baanbrekende onderzoeksresultaten getuigen hiervan.

Met onderzoek naar de ziekte van Ménière, nieuwe diagnostiek en behandeling bij oncologie, communicatieve stoornissen, de behandeling van plotselinge doofheid, maar ook de introductie van de cochleaire implantaten heeft de KNO in het UMCG onder zijn leiding een uitstekende reputatie opgebouwd. Verder stond Albers aan de wieg van de vernieuwing en modernisering van de specialistenopleidingen in het UMCG. Met de herstructurering van de opleiding tot KNO-arts heeft hij ook landelijk aanzien verworven. Hij vervulde een zeer inspirerende en motiverende rol als voorzitter van de interne commissie Ontwikkelingsgeneeskunde. Albers heeft als voorzitter van het Stafconvent actief bijgedragen aan de discussie rond veranderingen binnen het UMCG.

Prof. dr. F.W.J. Albers legt zijn functie als afdelingshoofd en voorzitter van de disciplinegroep KNO van het UMCG neer wegens het aanvaarden van de functie van afdelingshoofd KNO van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Contactpersoon: mw. J.M. Kruse, persvoorlichter, bureau Voorlichting UMCG, telefoon (050) 361 22 00.