Vereniging Nederlandse Gemeenten

UITKOMST AO WMO: PILOTS BEPALEND VOOR TOEKOMST WMO

De pilots huishoudelijke zorg moeten informatie opleveren óf de HHV per 1 juli 2006 overgeheveld kan worden naar de Wmo. In de tweede termijn van het AO Wmo van 26 mei jl. lijkt de discussie over de invoeringsdatum van de Wmo beslecht. Het is een kwestie van tijd voordat de staatssecretaris de Tweede Kamer informeert over het wetsvoorstel, het advies van de Raad van State en over de nieuwe invoeringsdatum. Maar over de omvang van de Wmo per 1 juli 2006 is nog steeds niet zeker.

De Tweede Kamer acht pilots essentieel om te bekijken óf en hóe de huishoudelijke zorg overgaat naar gemeenten. Zij willen bovendien de resultaten van de pilots nadrukkelijk betrekken bij de behandeling van de wet. Hierbij is het oordeel van de cliënten bepalend. Daarom achten zij het van belang dat ook elementen als cliëntparticipatie, keuzevrijheid voor de cliënt en de rol van de lokale loketten worden meegenomen in de pilots. Voor de fracties kunnen de resultaten aanleiding zijn om het wetsvoorstel gedurende de wetsbehandeling op deze punten kritisch door te lichten. Staatssecretaris Ross reageerde direct dat de pilots geen aanleiding kunnen zijn om te tornen aan de sturingsfilosofie van de Wmo. Verder uitten verschillende fracties ook kritiek op het proces: men voelde zich nauwelijks betrokken. Het openbaar maken van het wetsvoorstel brengt daar zeker verandering in. Het is overigens onwaarschijnlijk geworden dat de plenaire behandeling voor de zomer plaatsvindt.

Wat vindt de VNG hiervan?
Wij vinden het buitengewoon teleurstellend voor zowel gemeenten als burgers dat de belangrijkste contouren van de wet nog altijd niet duidelijk zijn. Dit maakt een goede voorbereiding op de wet erg moeilijk, ondanks dat gemeenten voortvarend aan de slag zijn gegaan. Wat ons betreft moeten we ons ernstig gaan bezinnen op het tempo van het implementatietraject om te voorkomen dat onnodige energie en menskracht wordt verspild. Concreet gezegd willen we gas terugnemen in het implementatietraject, met uitzondering van de cruciale pilots huishoudelijke verzorging.