Stadsdeel Amsterdam Centrum

Meer parkeervergunningen in Centrum

Vanaf 27 mei zullen de eerste 200 mensen op de wachtlijst in de Jordaan en Grachtengordel blij worden gemaakt met een parkeervergunning. De wachtlijst voor dit gebied wordt door de uitgifte van meer vergunningen met ongeveer 3 maanden ingekort.

Plantage en Weesperbuurt

In de Plantage en Weesperbuurt zal de wachtlijst voor een parkeervergunning per 1 januari 2006 zo goed als verdwijnen. Op de Oostenlijke Eilanden worden de twee bestaande vergunninggebieden samengevoegd waardoor het mogelijk wordt 150 extra overloopvergunningen uit te geven.

Meer ruimte voor het uitgeven van parkeervergunningen

Aan de hand van parkeerdrukmetingen stelt het Dagelijks Bestuur dit stadsdeel jaarlijks vergunningplafonds vast voor de diverse vergunninggebieden in het stadsdeel. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal bezoekers dat met de auto naar de binnenstad komt en op straat parkeert in 2004 is gedaald. Hierdoor komt op straat meer ruimte vrij voor mensen die op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning. Ook door het anders indelen van de vergunninggebieden ontstaat er extra ruimte voor het uitgeven van nieuwe parkeervergunningen.

Welke maatregelen worden genomen:

De maatregelen waartoe het Dagelijks Bestuur heeft besloten om de wachtlijst te bekorten, zijn:


* 200 extra parkeervergunningen in de Jordaan en Grachtengordel Parkeerdrukmetingen in vergunninggebied CE-02 wijzen uit dat er voldoende leegstand is om ruim 200 extra parkeervergunningen uit te geven. Het Dagelijks Bestuur heeft daarom besloten om per direct het vergunningenplafond te verhogen van 10.900 naar 11.110 vergunningen. In dit gebied bestaat de langste wachtlijst in de binnenstad, ongeveer 4 jaar. De verhoging van het vergunningenplafond zal de wachtlijst met ongeveer 3 maanden verkorten.

* Centrumgebied en de Plantage en Weesperbuurt splitsen Het huidige vergunninggebied CE-01 zal per 1 januari 2006 langs de lijn van de Nieuwe Herengracht worden opgesplitst in twee nieuwe vergunninggebieden, te weten Centrumgebied (CE-01) en de Plantage en Weesperbuurt (CE-03). Hiertoe is besloten omdat de parkeerdruk in de Plantage en Weesperbuurt relatief laag is en er weinig overloop bestaat tussen deze twee gebieden. Door de opsplitsing kunnen in de Plantage en Weesperbuurt circa 600 extra parkeervergunningen worden uitgegeven. De wachtlijst in dit gebied zal sterk verminderen of zelfs verdwijnen. In het nieuwe centrumgebied (CE-01) kunnen vanwege de (te) hoge parkeerdruk geen extra parkeervergunningen worden uitgegeven. Invoering van het A+ tarief voor straatparkeren moet hier op termijn voor meer ruimte zorgen.

* Oostelijke Eilanden samenvoegen
De twee vergunninggebieden op de Oostelijke Eilanden (CE-05 en CE-06) worden per 1 januari 2006 samengevoegd tot één vergunninggebied. Omdat de parkeerdruk in dit nieuwe vergunninggebied zowel overdag als in de avonduren laag is, wordt dit gebied aangewezen als overloopgebied. Maximaal 150 bewoners en bedrijven die op de wachtlijst staan in vergunningsgebied CE-01 en CE-02 krijgen de mogelijkheid om met een overloopvergunning op de Oostelijke Eilanden te parkeren totdat zij een parkeervergunning hebben voor hun eigen vergunninggebied.

Wanneer gaan de maatregelen in?

De maatregelen zullen per 1 januari 2006 ingaan en worden dan juridisch vastgelegd in het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2005 stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Parkeerbelastingverordening 2006 waarvan de laatste zal gelden voor de hele stad.

De verhoging van het vergunningenplafond in vergunninggebied Jordaan en Grachtengordel (CE-02) zal per direct ingaan door een aanpassing van het huidige Uitwerkingsbesluit.