FNV

Onderhandelingen over nieuwe cao bij Philips vastgelopen

De moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 26 duizend werknemers van Philips in Nederland zijn in de nacht van donderdag op vrijdag definitief vastgelopen. De vakbondskaderleden in de concernraad beraden zich vrijdag op de ontstane situatie. Vakbondsonderhandelaar Joke Hubert is verbijsterd over de ondeskundige wijze van onderhandelen door Philips en wil de werkgeversvoorstellen nu met een zwaar negatief advies aan de leden van FNV Bondgenoten voorleggen.

"Het is schandalig wat er is gebeurd", vertelt Hubert. "We zijn tot het uiterste gegaan en bleven zelfs nog zitten nadat de collegabonden VHPP, voor het hogere personeel, en De Unie al woedend waren opgestapt. Je moet toch een keer een cao hebben, dachten we. Wij hebben vannacht nog een keer geprobeerd een brug te slaan. Maar als je dan ziet hoe Philips daarmee omgaat... De onderhandelaars pikten uit onze voorstellen alleen de krenten uit de pap. Zo ga je niet met ons om."

Na een half jaar onderhandelen is op geen enkel belangrijk onderwerp vooruitgang geboekt. Het conflict draait onder meer om de noodzakelijke ombouw van de pensioenregeling, de aanvulling van het loon in het tweede ziektejaar, flexibilisering, een landelijk sociaal plan en loon. Philips biedt voor een driejarige cao - tot 1 januari 2008 - niet meer dan 2,5 procent.

"Daarbij beroept de werkgever zich op de internationale concurrentie. Maar het gaat hier gewoon om strategische keuzes", benadrukt Hubert. "Het een heeft geen relatie met het ander. Of de mensen hun loon nu matigen of niet, op den duur verdwijnt hun werk toch wel naar China."

Philips wil bovendien van de risico's van een collectieve regeling voor vervroegd pensioen af en deze op het bordje van de werknemers leggen. De onderneming heeft zich vanaf het begin van de onderhandelingen op het standpunt gesteld dat de cao voor 2005 geen kostenverhoging met zich mee mag brengen.

Toch heeft Philips een voorstel op tafel gelegd dat de pensioenregeling volgens FNV Bondgenoten onnodig veel duurder maakt. De kosten wil het bedrijf op de werknemers verhalen. Door het schrappen van verlofdagen en toeslagen zou dan meteen de gewenste flexibilisering van het werk binnen te halen zijn om de Nederlandse fabrieken concurrerend te houden.

"Maar bij Philips is het pensioen prima om te bouwen met behoud van een uittreedleeftijd van 62,5 jaar en tegen overzienbare kosten", stelde Hubert eerder. "Omgerekend zou het de mensen twee verlofdagen kosten."