Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG
Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AV/IR/05/37755

Onderwerp Datum Contactpersoon Ontslag door niet toepassen 27 mei 2005
Hardheidsclausule

Naar aanleiding van de brief van de voorzitter van de Ondernemingsraad VWT Installaties d.d. 17 mei 2005, waarvan ik een afschrift heb ontvangen, heb ik behoefte om u te informe- ren over de geldende ontslagregels in relatie tot het aan de orde gestelde collectieve ontslag van Volker Wessels Telecom (VWT) te Rotterdam.

Ingeval van een collectief ontslag, zoals dat van VWT, is de Centrale organisatie Werk & Inkomen (CWI) gehouden te toetsen of er een bedrijfseconomische noodzaak bestaat om in dit geval 400 arbeidsplaatsen te schrappen. Uit de verstrekte informatie moest CWI afleiden, dat er slechts 240 arbeidsplaatsen zouden komen te vervallen. Dit vanwege het feit, dat VWT na 1 januari 2006 met 160 werknemers de bedrijfsactiviteiten wilde voortzetten. Nadat is vastgesteld welk aantal arbeidsplaatsen redelijkerwijs komt te vervallen, dient bij een inkrimping van het personeelsbestand door CWI te worden getoetst of de werkgever een ontslaglijst heeft opgesteld op basis van het aniënniteits- en afspiegelingsbeginsel. Daar VWT van genoemde selectiecriteria wilde afwijken door zelf de werknemers te selecteren die mogen blijven, kon CWI daarmee niet akkoord gaan. Immers de regelgeving voorziet niet in een hardheidsclausule, waarvan CWI of de minister van SZW bij de beoordeling van de ontslagkeuze gebruik zou kunnen maken. Medewerking verlenen aan een collectief ontslag op de door VWT gewenste wijze zou dan ook strijdig zijn geweest met de ontslagregels, die zijn neergelegd in het zogeheten Ontslagbesluit.

Het leek me goed u van de huidige ontslagregels, met name de onmogelijkheid van de geldende selectiecriteria af te wijken, op de hoogte te stellen. Dit neemt overigens niet weg, dat het kabinet oog heeft signalen vanuit de samenleving die pleiten voor veranderingen in het ontslagbeleid.

2

Het kabinet heeft dan ook op 29 april jl. maatregelen bekend gemaakt (TK), vergaderjaar 2004-2005, 30109, nr. 1), die zorgen voor een aanzienlijke versoepeling van de ontslagpraktijk en die bijdragen aan het streven naar meer dynamiek op de arbeidsmarkt.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)