Ingezonden persbericht


f8aead.jpg

P E R S B E R I C H

Direct doorstuderen onder eindexamenleerlingen steeds populairder

Amsterdam, 27 mei 2005 90% van zowel de havo- als de vwo eindexamenkandidaten wil na school direct verder studeren. Dit is een stijging van 4,5% ten opzichte van 2000. Deze cijfers zijn afkomstig van de TKMST Monitor, het grootste onderzoek onder scholieren over studiekeuze.

Van de vwo ers gaat 5,7% na het eindexamen eerst een tijdje iets anders doen, bijvoorbeeld reizen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren (in 2000 was dit nog 9,5% onder vwo ers). 42% van de eindexamenleerlingen van zowel de havo als het vwo maakt pas in het eindexamenjaar een keuze voor een vervolgstudie.

Overigens is het al jaren zo dat voor 30% van de havisten en 36% van de vwo ers, het behalen van een zo hoog mogelijk cijfer géén hoogste prioriteit heeft.

Toekomstplannen van de verschillende eindexamenleerlingen:

Vwo

73% van de vwo-ers die direct willen studeren, wil naar de universiteit en 21% naar een hogeschool.

Havo

89% van de havisten die direct verder studeren gaan dat doen aan het hbo, 3% gaat naar het mbo en 3% naar het vwo.

Vmbo

Van de vmbo ers gaat 54% verder studeren op mbo en 15% gaat naar de havo. De overigen gaan of werken en leren (20%), werken (2%), eerst iets anders en dan verder leren (2%) of weet het niet (7%).

Aromedia

Aromedia ondersteunt scholieren, studenten en professionals in de leeftijd van 11 tot en met 37 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes op het gebied van studie, werk en leven. TKMST, Sum en Carp en Studie Beurs zijn de vier hoofdmerken waaronder onder andere tijdschriften, gidsen, agenda s, websites en cd-rom s en evenementen worden geproduceerd. Tevens doet Aromedia onderzoek onder scholieren en studenten. De TKMST Monitor 2004 bevat gegevens van ruim 30.000 scholieren. Zie voor meer informatie www.tkmstmonitor.nl.

Stichting voor Economisch Onderzoek

De SEO is een middelgroot economisch onderzoeksbureau gelieerd aan de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. De SEO verricht wetenschappelijk gefundeerd toegepast economisch onderzoek. Het onderzoek dat door de SEO wordt verricht is geconcentreerd in vijf clusters. De TKMST Monitor valt binnen het cluster Arbeid & Kennis, waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, het studiekeuzegedrag van leerlingen en studenten, de loonvorming op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

#####