Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2005

Voorzitter ECDC Marc Sprenger: grensoverschrijdende aanpak nodig 27 mei 2005

De Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dr. Marc Sprenger, houdt vandaag een toespraak bij de inauguratieceremonie van het nieuwe Europese Centrum voor ziektepreventie en bestrijding (ECDC), te Stockholm. Sprenger is voorzitter van de Raad van Bestuur van dit Centrum. Het ECDC houdt zich bezig met grensoverschrijdende bedreigingen van de volksgezondheid, met name infectieziekten als influenza, SARS en HIV/Aids.

In zijn toespraak benadrukt Sprenger het belang van het nieuwe Centrum voor Europa. Alle lidstaten van Europa staan voor grote uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen de lidstaten op gebied van de gezondheid. Uitwisseling van kennis en best practices op Europees niveau is van groot belang voor het bereiken van synergie op dit vlak. Het ECDC moet in de toekomst het voortouw nemen om dit te coördineren. Het Centrum moet daarbij grensoverschrijdend werken, zowel binnen de EU maar ook daarbuiten, om bedreigingen op het gebied van de volksgezondheid te kunnen opsporen en beoordelen. Daarbij zal het Centrum nauw samenwerken met andere organisaties zoals de WHO en andere Centra voor ziektepreventie en bestrijding.
Voor de komende 2 jaar ligt de focus van het ECDC op infectieziekten.

In mei 2007 zullen de activiteiten en prestaties van het ECDC worden geëvalueerd. Sprenger heeft er alle vertrouwen in dat het ECDC, onder leiding van directeur Zsusanna Jakab, zal uitgroeien tot een autoriteit op het gebied van ziektepreventie en bestrijding.

Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) heeft als opdracht om al aanwezige en zich ontwikkelende risicos voor de gezondheid van mensen als gevolg van infectieziekten op te sporen en te beoordelen. Deze taak zal het ECDC uitvoeren in samenwerking met de terzake bevoegde autoriteiten op internationaal of nationaal niveau, zoals het Centrum voor Infectieziektebestrijding, onderdeel van het RIVM. Sprenger is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het ECDC voor een periode van twee jaar. Argumenten voor zijn benoeming waren zijn deskundigheid, managementervaring en de bereidheid om te investeren in een Europese aanpak.