Gemeente Tilburg

27-5-2005
Extra geld voor sociale veiligheid OV
Extra toezichthouder op en rondom stadsbussen

Om de sociale veiligheid van het openbaar vervoer te vergroten wordt in ieder geval tot 1 juli 2007 een extra toezichthouder op en rondom de stadsbussen ingezet. Het college heeft besloten om hier jaarlijks ruim 17.500 voor uit te trekken.

De extra toezichthouder is een uitwerking van één van de afspraken die is gemaakt naar aanleiding van de steekpartij in een stadsbus op het centraal station in september 2003. De gemeente, politie en BBA hebben toen afgesproken om een herhaling hiervan te voorkomen en de sociale veiligheid en het gevoel van veiligheid in de bussen en op de haltes te vergroten. Onder meer is afgesproken dat BBA en politie meer informatie zouden uitwisselen zodat de politie snel kan reageren op meldingen van BBA. Ook is in de bussen extra opname-apparatuur bij de camera's opgenomen en zijn de plekken van de chauffeur gedeeltelijk afgeschermd met een glazen afscheiding. Daarnaast is overeengekomen dat BBA één extra toezichthouder zou inzetten, zodat er bij incidenten snel kan worden ingegrepen. Deze extra toezichthouder is vanaf 1 januari 2004 actief en wordt in ieder geval tot het einde van deze concessieperiode ingezet.

Jaarlijks ontvangt BBA een budget van 131.340,- voor het uitvoeren van haar sociale veiligheidsplan. Van dit budget betaalt BBA onder meer camerabewaking, menselijk toezicht en opleiding van personeel. BBA doet hiervoor ieder jaar een voorstel in de vorm van een activiteitenplan. De extra toezichthouder kost jaarlijks ruim 35.000,-. De helft hiervan wordt betaald door BBA, voor de andere helft stelt de gemeente een bedrag van ruim 17.500,- beschikbaar vanuit de exploitatie van het openbaar vervoer.