Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 172

datum: 27 mei 2005

Informatie, cultuur en ontmoeting in één gebouw in Vathorst

Vathorst krijgt een multifunctioneel gebouw met voortgezet onderwijs, een informatiefunctie en culturele en ontmoetingsmogelijkheden voor bewoners en scholieren. Ook is er ruimte voor kinderopvang en sportvoorzieningen voorzien. De deelnemende instellingen in dit 'ICO-cluster' (Informatie, Cultuur, Ontmoeting) gaan nauw samenwerken. De school wil zich ontwikkelen met een cultureel profiel: cultuur niet als toevoeging, maar ingebed in het lesprogramma. Naast een gezamenlijk aanbod voor scholieren hebben de instellingen ook een eigen en gezamenlijk aanbod voor bewoners. Dat vraagt samenwerking bij receptie, informatievoorziening, thema's, projecten, exposities en activiteiten.

In het ICO-cluster gaan onder meer de Onderwijsgroep Amersfoort, de Openbare Bibliotheek, de Stichting Kinderopvang Amersfoort, Scholen in de Kunst en de gemeente Amersfoort samenwerken. Het gebouw wordt naar verwachting in augustus 2009 opgeleverd. In 2005 gaat het openbaar voortgezet onderwijs al van start in de tijdelijke huisvesting aan de Veenweg. Ook de andere instellingen willen al eerder met activiteiten in Vathorst beginnen en financieren dit zelf.

Ontwikkelingen

In de aanvankelijke gedachtevorming voor het ICO-cluster werd onderzocht of een fysiek gemeentelijk loket wenselijk en haalbaar was. Inmiddels is het producten- en dienstenaanbod via internet en de gemeentelijke informatieverstrekking daarover ingrijpend veranderd. Naar verwachting zal het in 2009 bovendien ook mogelijk zijn om via de gemeentelijke website producten en diensten aan te vragen zoals bijvoorbeeld een paspoort of een rijbewijs. Het inrichten van een loket en de bemensing ervan kost veel geld, terwijl het de vraag is of dat tegen die tijd nog voorziet in een behoefte.. Daarom is van het inrichten van een fysiek gemeentelijk loket in Vathorst afgezien. Nu wordt ingezet op de plaatsing van een digitale informatiezuil. Verder wordt onderzocht of het mogelijk is een expositieruimte in de bibliotheek te openen. In overleg met het Vathorst College wordt bekeken of een wijktheaterfaciliteit kan worden gerealiseerd die voor zowel de school, de instellingen als voor de inwoners van Vathorst beschikbaar is. Tenslotte wordt rekening gehouden met de bouw van een sporthal. Onderzocht wordt of voor deze sportfaciliteit kan worden samengewerkt met commerciële partners.

Informatie over het ICO-cluster: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 42 82, e-mail b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl. Informatie over het gemeentelijk loket: Ruth Gorissen, communicatieadviseur van de sector Dienstverlening, Informatie en Automatisering, telefoon 033 469 44 60, e-mail r.gorissen@amersfoort.nl.


---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 173

datum: 27 mei 2005

Archief presenteert straatnaamboek en wijkgeschiedenis op internet

Wie was Daam Fockema? Wanneer wordt de Langestraat voor het eerst in oude stukken genoemd en heet de Oldenbarneveltsteeg nu echt naar onze beroemde raadpensionaris? Op deze en veel andere vragen geeft het Amersfoorts straatnaamboek voortaan een antwoord. In 1998 nam de gemeenteraad een motie aan waarin aan het college van B. en W. werd gevraagd om een straatnaamboek te laten samenstellen.

Ben Muller, oud-gemeentevoorlichter, werd vervolgens bereid gevonden om de bestaande informatie over alle straten binnen de gemeente bijeen te brengen. Dat was een forse klus, die vorig jaar werd afgerond. Vervolgens heeft het stadsarchief de eindredactie ter hand genomen en ervoor gezorgd dat nog een flinke dosis historische informatie werd toegevoegd aan het bestand. Het boek is nu als presentatie op internet gereed. Helaas heeft Ben Muller deze realisering niet meer mogen meemaken, hij overleed dit voorjaar. Het straatnaamboek kan geraadpleegd worden op de site van het Archief (www.archiefeemland.nl). Per straat vind u daar de datum van het raadsbesluit, het beloop van de straat, een korte naamsverklaring en voor zover dit van toepassing is, het moment waarop een straatnaam voor het eerst in de bronnen verschijnt. Daarnaast is door archiefmedewerkster Julia Wixley voor iedere Amersfoortse wijk de geschiedenis in een notedop behandeld. Ook deze historische wijkpagina's kunt u op de website raadplegen. Tussen straatnaamboek en wijkgeschiedenissen zijn links aangebracht.

N.B. De webpagina's zijn m.i.v. 3 juni a.s. te raadplegen.

Informatie: Fred van Kan, telefoon 033 469 50 17 of e-mail kanf@amersfoort.nl


---- --
1753867

Persbericht

Rekenkamercommissie

nummer: 03

datum: 26 mei 2005

Gemeentebestuur heeft weinig inzicht in de inhuur van externen

De rekenkamercommissie van de gemeente Amersfoort heeft een onderzoek uitgevoerd naar de inhuur van externen door de gemeente. Het onderzoek was toegespitst op de inhuur van externen voor beleids- en organisatieontwikkeling.

De rekenkamercommissie concludeert dat bij het college weinig informatie beschikbaar is over de inhuur van externen. Men weet niet goed wat er gebeurt, hoe vaak en hoe omvangrijk de inzet van externen is en of dit altijd noodzakelijk is. De raad wordt nauwelijks geïnformeerd over de aard en omvang van de inhuur van externen, terwijl hier bij de raadsleden wel behoefte aan bestaat.

Het college geeft in zijn reactie op het rapport aan dat in de gemeente Amersfoort bewust is gekozen voor een systeem van 'contractmanagement'. Hierbij is de verantwoordelijkheid voor bedrijfsvoeringsaangelegenheden, zoals de inhuur van externen, neergelegd bij het ambtelijk management en niet bij het college. De rekenkamercommissie is van mening dat het contractmanagement het college niet van de verplichting ontslaat om zich goed op de hoogte te stellen van wat er zich binnen de sectoren afspeelt en de raad hierover op hoofdlijnen te informeren.

Volgens de rekenkamercommissie zijn er op dit moment geen aanwijzingen voor problemen met de inhuur van externen. Het is echter niet uit te sluiten dat in de toekomst problemen kunnen ontstaan, zoals het onnodig of te duur inhuren van externen of het veelvuldig inhuren van eenzelfde bureau. In dat geval zullen signalen hierover pas in een (te) laat stadium het gemeentebestuur bereiken.

De rekenkamercommissie is daarom van mening dat de informatievoorziening over inhuur van externen moet verbeteren. Allereerst is dit noodzakelijk voor het college om goed toezicht te kunnen houden op de gang van zaken rond inhuur. In de tweede plaats is dit nodig zodat het college beter in staat is de raad hierover te informeren. De rekenkamercommissie heeft een aantal aanbevelingen geformuleerd om deze punten te verbeteren.

Het college zegt in zijn reactie dat er inmiddels maatregelen zijn genomen om de informatievoorziening over inhuur te verbeteren. In de toekomst zal het college verder werken aan het scheppen van voldoende waarborgen bij het inhuren van externen.

Nadere informatie:
Mw. M. Mehciz, secretaris rekenkamercommissie
Teefoon 033469 43 12 / e-mail: maj.mehciz@amersfoort.nl /www.amersfoort.nl


---- --