Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 MEI 2005 IN

KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 27 mei 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering verleent gunstig advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het KB tot overdracht van personeelsleden van het Ministerie van Middenstand en Landbouw naar de Vlaamse Regering. Drie personen worden uit het besluit geschrapt, één persoon werd effectief overgedragen als
bestuursassistent.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit betreffende zekere procedurele aspecten van de waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen die hinder ondervinden als gevolg van openbare werken, kortweg het 'derde Waarborgbesluit'. Die hinder leidt vaak tot een aanzienlijke daling in de omzet, wat er kan toe leiden dat de financiële situatie van de ondernemingen in kwestie heel snel achteruit gaat. KMO's die aan een aantal voorwaarden voldoen kunnen door deze Waarborgregeling gedeeltelijk gecompenseerd worden.


* * *

In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten in regionale steungebieden kent de Vlaamse Regering 1,5 miljoen euro investeringssteun toe aan de NV Alpro in Wevelgem. Het geld zal deels gebruikt worden voor het bouwen van een nieuwe vestiging met een volledige installatie voor het ontpellen van sojabonen.


* * *

De Vlaamse Regering kent 302.000 euro investeringssteun toe aan de NV Campi Press uit Dessel. Het bedrijf is actief in de grafische sector.


* * *

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2- programma Limburg voor de periode 2000-2006 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de co-financiering van de technische bijstand. De technische bijstand vormt een aparte prioriteit, waarin middelen voorzien worden voor enerzijds de uitbouw en de werking van een programmasecretariaat en anderzijds voor de uitgaven in het kader van voorlichting en communicatie, ervaringsuitwisseling, studies, evaluatie-opdrachten, gegevensuitwisseling, enz. De Vlaamse Regering kent hiervoor een subsidie van 604.000 euro toe aan het provinciebestuur van Limburg.


* * *

De Vlaamse Regering benoemt Herman Herpelinck als Regeringscommissaris bij het Agentschap voor Buitenlandse Handel. Ze stelt Christine Faes aan als haar vertegenwoordiger in de raad van bestuur van het Agentschap voor Buitenlandse Handel. Christine Faes vervangt Kris Peeters die nu minister is.


* * *

In het kader van de Vlaamse Ondernemingsconferentie werd gesteld dat onze Vlaamse ondernemingen moeten kunnen beschikken over een aangepast flankerend instrumentarium dat hen stimuleert in hun internationaal ondernemen. Daarom hechtte de Vlaamse Regering eind april 2004 haar principiële goedkeuring aan het subsidiebesluit voor initiatieven ter bevordering van het internationaal ondernemen. Dit besluit vervangt het besluit van 20 april 2001. Het bestaande stelsel wordt aangepast aan de nieuwe evolutie van het internationaal ondernemen en aan de creatie van het Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Het besluit wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd. De Vlaamse Regering gelast de bevoegde minister een brief te zenden naar de Europese Commissie waarin wordt verklaard dat de minimis- regel wordt toegepast en waarin wordt verzekerd dat de totale steun per begunstigde binnen een periode van drie jaar een plafond van 100.000 euro niet overschrijdt.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomst tussen de Belgisch- Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Nicaragua.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na beoordeling van de omvormingsaanvragen wijzigt de Vlaamse Regering de lijst van de bachelors- en mastersopleidingen in het hoger onderwijs in Vlaanderen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de wijziging van het besluit goed over de inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De wijziging behelst een driejarig onderwijsexperiment waarbij de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs een flexibele, gedifferentieerde lesspreiding kunnen opzetten. Die flexibele lesspreiding kan diverse vormen aannemen en moet jaarlijks de ministeriële goedkeuring krijgen.


* * *

Uitvoering gevend aan de CAO VII - leerplichtonderwijs en in het kader van de vooropgestelde beperking van de administratieve planlast voor het onderwijsveld wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Met dit besluit worden de zonale en interprovinciale reaffectatiecommissies tijdelijk buiten werking gesteld. De procedures voor terbeschikkingstelling en reaffectatie worden vereenvoudigd. Recente evaluaties tonen immers aan dat het systeem van verschillende opeenvolgende reaffectatiecommissies in vraag kan worden gesteld met betrekking tot de efficiëntie en kostenbeheersing. Uit deze evaluaties blijkt dat er een onevenredig grote input is ten opzichte van de eerder beperkte output. Daarnaast vergt de definitieve invoering van de scholengemeenschap in het basisonderwijs met ingang van 1 september 2005 ook nog een aantal technische ingrepen in de regelgeving. Dit besluit wordt op de onderhandelingsagenda geplaatst van alle betrokken actoren.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit voor de kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen. De wijziging beoogt een vermindering van de administratieve werkdruk.


* * *

Het subsidiebesluit voor verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg bepaalt dat elk jaar het totale aantal subsidiabele uren wordt vastgelegd. De Vlaamse Regering keurt nu voor 2005 per erkende dienst voor gezinszorg het maximale aantal subsidiabele uren goed waarover elke dienst beschikt.


* * *

In het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering subsidies toe voor volgende projecten: 155.000 euro aan de vzw Albezon in Gent voor een onthemingsproject en crisisopvang, 165.000 euro aan de vzw Vormingscentrum Begeleiding van het Jonge Kind in Gent voor het realiseren van een aanbod voor vroegtijdige interventie bij kinderen en ouders van risicogezinnen, en 196.000 euro en 156.000 euro aan de vzw Oranjehuis in Heule voor respectievelijk contextbegeleiding en een trainingscentrum.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Om aan het oneigenlijk gebruik van voertuigen van het type 'lichte vrachtwagen' een einde te stellen, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet tot invoering van het begrip 'lichte vrachtauto' in het wetboek van de met inkomensbelastingen gelijkgestelde belastingen. Ze keurt ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de drie Gewesten betreffende de vermelde wijziging van het wetboek, met inachtneming van de fiscale neutraliteit en ter voorkoming van de concurrentie van de Gewesten op het vlak van de inschrijving van voertuigen. De voorontwerpen van decreet worden voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO), het besluit opnieuw principieel goed over een stedenbouwkundige verordening inzake stedenbouwkundige voorschriften voor openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven. Met het oog op een transparante en voor Vlaanderen eenduidige regelgeving wat betreft weekendverblijven, gelegen in daartoe bestemde zones, geeft deze stedenbouwkundige verordening de nodige randvoorwaarden aan. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse Regering definitief de nadere regels vast voor de subsidieverlening voor projecten in het kader van het Kustactieplan 2005-2009, kortweg KAP III. De uitgewerkte regeling is gestoeld op volgende principes: integratie van KAP III binnen Toerisme Vlaanderen, transparantie en objectivering bij de aanwending van de beschikbare middelen, breed overleg en samenwerking tussen de toeristische actoren, versterken van het structurele en duurzame karakter van de inspanningen van de Vlaamse overheid en focussen op de toeristische meerwaarde.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Voor de uitvoering van het inrichtingsplan Recreatieas Deinze-Gent van het pilootlandinrichtingsproject Leie en Schelde hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het besluit tot onderwerping van delen van het grondgebied van de steden Gent en Deinze aan landinrichting.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering neemt akte van de resultaten van de studie quickscan 'Wegenvignet'. Ze gelast de bevoegde ministers de studie ter kennisgeving over te maken aan het Vlaams Parlement en het debat met de stakeholders in het maatschappelijk middenveld te organiseren. Ze gelast hen tevens een ambtelijke werkgroep op te richten met als doel het kader voor te bereiden waarbinnen de mogelijke implementatie van een wegenvignet kan plaatsvinden. Deze werkgroep dient te bestaan uit afgevaardigden van volgende organisaties: de Vlaamse Regering, de mobiliteitscel, de administratie Wegen en Verkeer, de administratie Ondersteunende Studies en Opdrachten, de afdeling juridische dienstverlening en de administratie Accounting, Budgettering en Financieel Management. De bevoegde ministers worden tevens gelast het overleg met de andere Gewesten en de federale overheid met betrekking tot de invoering van een wegenvignet verder te zetten.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----