Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 MEI 2005

Handelaars die getroffen worden door openbare werken krijgen makkelijker lening bij de bank

Zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werken, krijgen gemakkelijker een lening bij de bank, zodat ze de periode van inkomensverlies kunnen overbruggen. De Vlaamse overheid levert de waarborg voor het grootste deel van die lening. Dat voorstel van minister MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag definitief goedgekeurd, na advies van de Raad van State en de SERV. De regeling zal in september 2005 operationeel zijn.

Om een en ander mogelijk te maken heeft de Vlaamse Regering de waarborgregeling voor deze specifieke doelgroep bijgestuurd. Daarin garandeert de Vlaamse overheid aan de banken dat ze 75 procent van hun lening aan een KMO terugbetaald krijgen.

De waarborgregeling wordt op drie punten versoepeld. De handelaars moeten voor hun waarborg geen premie betalen aan de Vlaamse overheid. Ze mogen het hele kredietbedrag gebruiken om hun kastekort aan te zuiveren en de Vlaamse overheid zal geen minimale waarborgen eisen. De regeling zorgt niet voor meer administratieve rompslomp bij de KMO. De ondernemer hoeft maar naar de bank te stappen, zoals bij elke kredietaanvraag. De oproep aan de banken wordt gelanceerd in juni. De deelnemende banken zullen in juli bekend zijn, zodat de regeling inderdaad begin september operationeel is. Bij openbare werken zijn handelaars soms maar moeilijk bereikbaar. Daardoor lijden ze inkomensverlies. Maar ze krijgen vaak ook moeilijk toegang tot bankkredieten. Het besluit dat de Vlaamse Regering nu goedgekeurd heeft, wil het hen makkelijker maken om die moeilijke periode te overbruggen.

Persinfo: Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 11 - GSM 0475 77 26 93 e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties