Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Film over ouderschap en opvoeden in het eerste levensjaar

Utrecht, 27 mei 2005 - Leg een pasgeboren baby naast een baby van elf maanden en je staat versteld van het verschil. In het eerste jaar ontwikkelt een baby zich razendsnel. En ouders groeien even hard mee in het ouderschap. De film Baby in huis die onlangs bij NIZW Jeugd verschenen is, brengt dit haarscherp in beeld. Baby in huis gaat over opvoeden en ouderschap in het eerste levensjaar van een kind. Beroepskrachten die in hun werk met ouders van baby's te maken hebben, kunnen deze film gebruiken om met ouders het gesprek aan te gaan over ouderschap en opvoeden.

De film Baby in huis toont dagelijkse situaties in gewone Nederlandse gezinnen met baby's die in leeftijd variëren van één week tot net één jaar. Er wordt gekookt en er worden boodschappen gedaan, er wordt voor andere kinderen in huis gezorgd en bezoek ontvangen. Ouders gaan naar hun werk en komen weer thuis. Hoewel de baby niet voortdurend in de volle belangstelling staat, hebben ouders wel steeds aandacht voor hun kind. Vaders en moeders vertellen wat zij van een leven met een baby hadden verwacht en hoe dat er nu in werkelijkheid uitziet. Doel van de film is te laten zien wat baby's in hun eerste levensjaar zoal meemaken en ontdekken en hoe ouders hun kinderen daarbij veiligheid, steun maar ook leiding geven. Hoe ontwikkelen ouders en baby's zich in dat eerste levensjaar? Hoe verloopt het contact tussen ouders en kind, terwijl ook het gewone leven in huis gewoon doorgaat?

Hulpmiddel
De film Baby in huis is speciaal ontwikkeld voor professionals die in hun werk te maken hebben met ouders van baby's, zoals beroepskrachten in de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, het jeugdwelzijnswerk, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk. Het beeldmateriaal is bedoeld als hulpmiddel om een gesprek met ouders op gang te brengen. Bijvoorbeeld tijdens cursussen voor aanstaande of prille ouders, op het groepsconsultatiebureau, bij eenmalige voorlichtingsbijeenkomsten of bij de begeleiding van individuele ouders op een spreekuur of tijdens een huisbezoek.

Handleiding
Bij de film Baby in huis hoort een handleiding met suggesties voor gespreksonderwerpen en aandachtspunten voor bij het kijken naar de verschillende fragmenten van de film. Ook beschrijft de handleiding in het kort de inhoud en de duur van elk onderwerp. Zo kan er gemakkelijk een keuze voor één of twee thema's gemaakt worden. Na de kennismaking met de hoofdpersonen in het eerste filmpje, komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen in beeld: ouderschap; slapen; de ontwikkeling van baby's; contact met je baby; hulp en steun; ziek zijn en beter worden; ieder kind is uniek en zorg, huishouden en werk. Overigens is de film (70 minuten) niet gemaakt met de bedoeling alle onderwerpen achter elkaar te bekijken. Het gaat om afzonderlijke fragmenten die professionals als gespreksstof kunnen gebruiken in hun contact met ouders.

Bestellen
De film Baby in huis is in opdracht van NIZW Jeugd geproduceerd door Bureau Babywerk (www.babywerk.net) en uitgebracht op dvd en video. De film, inclusief handleiding, kost EUR 17,85 en is te bestellen bij Buro Extern, Berenkoog 11, 1822 BH Alkmaar of via de mail: bestel@extern.nl onder vermelding van bestelnummer NI22305 voor de dvd of bestelnummer NI22306 voor de video.