FNV

Van der Kolk moedigt deelnemers WorldSkills in Finland aan

In Helsinki zijn zevenhonderd jonge vaklieden begonnen aan de WorldSkills, de tweejaarlijkse internationale beroepenwedstrijden. Namens FNV Bondgenoten moedigt voorzitter Henk van der Kolk vrijdag de 35 Nederlandse deelnemers aan.
Van der Kolk heeft als cadeau een gratis vakbondslidmaatschap voor de deelnemers uit de sectoren van FNV Bondgenoten meegenomen.

De openingsceremonie op woensdagavond ging, geheel in Olympische traditie, gepaard met een vlaggenparade, waarbij alle deelnemers over het podium paradeerden, onder luid gejuich van het publiek.

Sommige landen worden vertegenwoordigd door een flink aantal deelnemers, zoals Nederland, Korea, Frankrijk, Zwitserland en Japan. Andere landen hebben maar een handjevol kandidaten, zoals Jamaica, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten, maar het applaus was er niet minder om.

Er waren toespraken van de minister van Educatie, de burgemeester van Helsinki en de president van de WorldSkills. Zij benaderden ieder het belang van dit evenement, voor de deelnemers zelf, maar ook voor de economie. Na de toespraken verklaarde de premier van Finland de WorldSkills voor geopend.

Binnen de Nederlandse ploeg, met onder andere ict'ers, hoveniers en bloemschiksters, vormen de veertien Vakkanjers een speciaal team. Het zijn jongens met een talent op het gebied van metaal en elektro, stoere jongens met een passie voor hun vak.

Op de eerste wedstrijddag was het vooral 's ochtends ontzettend druk. Busladingen scholieren liepen langs de kandidaten die begonnen zijn aan hun opdrachten. De meeste kandidaten merkten er weinig van. Ze zijn geconcentreerd bezig.

Lasser Ivo Vink kan niets zien van de mensenmassa, al zou hij het willen. "We zitten voor de veiligheid van het publiek in afgesloten boxen, met rode plastic flappen ervoor. Ik vind dat wel prettig, ik kan me zo volledig concentreren op mijn werk. Het gaat goed, ik had vanmorgen echt zin om te beginnen na al die maanden van voorbereiding. De openingsceremonie was mooi, hè? Ik had kippenvel op mijn armen toen we over dat podium liepen. Er was een fantastische sfeer: echt een goed begin van deze vier dagen."

Selectie, training en afvaardiging worden betaald uit opleidingsfondsen waaraan werkgevers en werknemers bijdragen. FNV Bondgenoten wil hiermee het vakmanschap onder jongeren stimuleren.