Gemeente Nieuwegein

Gemeente verwijdert asbest scholencomplex Doorslag Noord

In de zomervakantie laat de gemeente Nieuwegein alle asbesthoudende dakdelen verwijderen van scholencomplex Doorslag Noord aan de Groenling. Dit complex herbergt de scholen de Krullevaar, het Vogelnest, kinderdagopvang Astrid Lindgren en naschoolse opvang de Vrije Vogels. Op de schuine dakvlakken van dit complex liggen asbest dakdelen, zogeheten ´dakleien´. De platte delen van het dak zijn asbestvrij. Het platte dak wordt niet vervangen. Het uiterlijk van het gebouw zal door deze werkzaamheden niet merkbaar wijzigen. De gemeente Nieuwegein wil de huidige dakleien vanwege groot onderhoud vervangen door een nieuwe dakbedekking. De verwijdering van de asbesthoudende dakleien vindt plaats volgens de officiële regels en voorwaarden die daarvoor gelden (het Asbestverwijderingsbesluit). Daardoor levert dit werk géén gevaar op voor de gezondheid van gebruikers en omwonenden van het gebouw.

Wanneer?
Het verwijderen van de asbestplaten vindt plaats in de zomervakantie (ergens tussen 21 juli en 6 augustus), omdat het scholencomplex dan beperkt wordt gebruikt. Dit deel van het werk neemt ongeveer twee weken in beslag. Daarna wordt een nieuwe (asbestvrije) dakbedekking geplaatst. Dat deel van het werk duurt waarschijnlijk tot enkele weken na de zomervakantie. De gebruikers en de kinderen zullen hier niet veel overlast van ondervinden.

Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk product dat tot ergens in de jaren 80 veel werd toegepast in bouwmaterialen. Het is goedkoop en hittebestendig. Asbestvezels kunnen schadelijk zijn als u ze in hoge concentraties inademt. In de buitenlucht zweven ook asbestvezels. Dat zijn er maar zo weinig, dat inademen geen gevaar oplevert. U loopt ook weinig kans dat u asbestvezels inademt als ze goed vastgehecht zijn aan andere materialen. Risico's treden wel op als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt. Er zijn strenge regels opgesteld om dat te voorkomen. Dat de asbesthoudende dakleien op het scholencomplex geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, komt doordat ze ongemoeid zijn gelaten: er is niet in geboord of aan gezaagd, noch zijn ze op een andere manier bewerkt. Ook bij de verwijdering van de dakleien zal dat niet gebeuren.

Overleg en voorlichting
De gemeente heeft inmiddels overleg gehad met vertegenwoordigers van de scholen, de kinderopvang en de naschoolse opvang. Omwonenden en ouders van kinderen die naar dit scholencomplex gaan, hebben deze week een brief gekregen over de wijze waarop de gemeente dit werk uitvoert.