Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 MEI 2005

Beslissing Vlaamse Regering over quickscan wegenvignet

De Vlaamse Regering heeft kennis genomen van de quickscan-studie over het wegenvignet. Vlaams minister van Openbare Werken Kris PEETERS en Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen VAN BREMPT zullen nu het debat voeren met het betrokken middenveld over de invoering ervan.

Het wegenvignet maakt deel uit van het Vlaamse regeerakkoord. Daarin staat: "We streven naar de invoering van het wegenvignet ter vervanging van de verkeersbelasting, zodat voortaan iedereen, ook buitenlanders, betaalt voor het gebruik van onze wegeninfrastructuur."

Er wordt een werkgroep opgericht om het kader voor de implementatie van het wegenvignet voor te bereiden. Om een wegenvignet in te voeren, is er overleg nodig met de andere gewesten en de federale overheid. Dit overleg wordt opgestart door de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, de Vlaamse minister van Openbare Werken en de Vlaamse minister van Mobiliteit.

De quickscan-studie moest antwoorden op de vraag welke systemen praktisch mogelijk zijn om de invoering van een wegenvignet te realiseren. Daarbij werd ingegaan op de verschillende facetten die gepaard gaan met de invoering van een wegenvignet. Het gaat daarbij onder meer om fiscale aspecten en aandacht voor investeringen, milieu en mobiliteit.
Een overzicht van alle bestaande Europese initiatieven alsook een aantal voorbeelden van de buiten de Europese Unie en de ter zake geldende regelgeving, moet het mogelijk maken om hierover in Vlaanderen gesprekken te starten met het betrokken middenveld.

Naast het overzicht van de bestaande initiatieven, gaat de studie ook in op de praktische haalbaarheid van de invoering van een wegenvignet in Vlaanderen. Zo werden systemen onderzocht op hun voor- en nadelen, gaande van het aanbrengen van een vignet op de voorruit tot een elektronisch systeem via satelliet.

Tot slot werd ook stilgestaan bij het belangrijke aspect van de interoperabiliteit. Dit is de mogelijkheid om systemen op Europees niveau op elkaar af te stemmen.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

persinfo : Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt - tel. 02 552 63 00
e-mail: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties