Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 MEI 2005

Duidelijk kader voor weekendverblijven

Vandaag keurde de Vlaamse Regering op initiatief van minister Dirk VAN MECHELEN en na advies van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO) een stedenbouwkundige verordening voor weekendverblijven goed. "Nu beschikken de mensen over een duidelijk kader dat door de lokale overheden verder aangepast kan worden volgens de lokale situatie", aldus de minister. In deze stedenbouwkundige verordening, waarin het advies van VLACORO werd verwerkt, worden regels vastgelegd waaraan een weekendverblijf moet voldoen om een bouw- of verkavelingsvergunning te kunnen bekomen of om bestaande weekendverblijven te regulariseren. Zo mag de totale oppervlakte 80m2 bedragen, met een maximaal volume van 240m3.
Wie een deel van een recreatie- of woongebied wil verkavelen voor weekendverblijven moet een dichtheid tussen 15 en 35 woningen per hectare respecteren. Gelet op de diversiteit van Vlaanderen met specifieke gebieden zoals de kuststreek of de Kempen, kan iedere gemeente en provincie hiervoor eigen afwijkende regels opstellen via een eigen stedenbouwkundige verordening, een bijzonder plan van aanleg (BPA) of een ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP).
In de jaren '70 werden verschillende besluiten en omzendbrieven m.b.t. deze problematiek opgesteld die niet altijd even duidelijk en soms tegengesteld waren, zodat er geen eenduidige en doorzichtige regels bestonden. Met dit éénduidige kader, dat sterk vereenvoudigd is, wordt er rechtszekerheid gecreëerd dat afhankelijk van de lokale noden kan aangepast worden.
Deze regeling is niet van toepassing op campings en vakantiedorpen, maar geldt voor de individuele weekendwoningen in recreatiegebieden. Permanent wonen is in deze gebieden niet toegelaten.
Ondertussen kunnen de gemeenten, conform van het weekendverblijfsplan van minister Van Mechelen, dat door het Vlaams Parlement op 15 januari 2003 in een resolutie werd gegoten, nog altijd verder werken aan de inventarisatie van de weekendverblijven op hun grondgebied om een definitieve planologische oplossing uit te werken voor die weekendverblijven die niet in aanmerking komen voor deze stedenbouwkundige verordening. Zolang dit proces lopende is, behouden de eigenaars van weekendverblijven de bestaande rechten. De minister roept de gemeentebesturen dan ook op om zoals de gemeenten Brecht, Zemst en Schilde, verder te blijven werken aan planologische oplossingen.

Het weekendverblijfsplan voorziet ten slotte ook een uitdovend woonrecht totdat een geschikte huisvesting gevonden is, voor die eigenaars waarvoor geen oplossing zou gevonden worden.

De minister dient de verordening nu in bij de Raad van State met de vraag advies te verkrijgen binnen de maand. Nadat de vandaag goedgekeurde verordening in het Belgisch Staatsblad is verschenen, zullen de mensen na meer dan 30 jaar de zekerheid krijgen waar ze recht op hebben.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 35, GSM: 0495 23 16 90
Tom Van Caelenberge
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties