FNV

Werknemers Dumeco Emmen tonen hun actiebereidheid

De werknemers van vleesproducent Dumeco in Emmen zijn desnoods bereid in actie te komen om een goed sociaal plan af te sluiten. Dat bleek vrijdag tijdens een wilde staking. Het personeel bleef een uur langer in de kantine zitten.
Vakbondsbestuurder Tinie van Koningsveld lag op het strand in Groningen en spoedde zich naar Emmen waar de wilde stakers inmiddels alweer rustig aan het werk waren gegaan.

Het sociaal plan is nodig omdat Dumeco de bedrijven in Emmen en Weert wil sluiten wegens overcapaciteit. De directie is van plan 530 banen te schrappen en verwacht daartoe 300 ontslagbrieven te moeten versturen.

"In de onderhandelingen voor een sociaal plan lacht de directie als we stellen dat de mensen in de fabrieken voor hun belangen willen opkomen", vertelt Van Koningsveld die blij is met het signaal. "Dit is een bewijs dat ze er in de bedrijven voor willen gaan als het moet. Het was de eerste keer in dit bedrijf dat werknemers het werk neerlegden."

Maandag gaan de onderhandelingen over een sociaal plan verder. De vakbondsleden willen een behoorlijke schadevergoeding. Van Koningsveld: "Dumeco heeft Hendrikx Meat Group, waartoe het bedrijf in Emmen behoorde, vorig jaar voor 75 miljoen euro gekocht. Daar zijn ze nu dus echt flauw van. De werkloosheid in de regio bedraagt 15,1 procent. Er mag dus wel iets tegenover het risico om zonder werk te blijven, staan."

Dumeco biedt slechts 0,775 procent van de gebruikelijke kantonrechtersformule, die is gebaseerd op dienstjaren en leeftijd. Werknemers van 58 jaar en ouder kunnen voor 80 procent van het loon op de loonlijst blijven tot aan de vut-leeftijd.

Hieronder is het laatste vakbondspamflet over de onderhandelingen met Dumeco op te halen.
Attachments:
pamflet Dumeco.DOC