Politie Gelderland-Zuid

Politieman gewond na opstootje

Nijmegen 27-05-2005 - (03)

Tijdens een opstootje op de Willemsweg in Nijmegen is donderdagavond een politieman gewond geraakt. Tijdens surveillance zagen politiemensen op de Willemsweg in Nijmegen een groep van ongeveer 15 personen staan. Omdat op deze plaats veel overlast plaats vindt, onder andere door het dealen van drugs, is al geruime tijd aan de buurt kenbaar gemaakt dat op grond van de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) streng opgetreden wordt tegen samenscholingen. Daarom werd door de politie aan deze groep gevraagd om zich te verwijderen. Gewaarschuwd werd dat anders bekeurd zou gaan worden.

Toen de agenten na enige tijd terugkwamen stond de groep er nog. Daarop zijn de mensen nogmaals gevraagd om te vertrekken. Een 22-jarige Nijmegenaar stelde zich recalcitrant op en weigerde te vertrekken. Hem werd een bekeuring aangezegd en hem werd gevraagd om zich te legitimeren. Aangezien hij geen legitimatiebewijs bij zich had is de man aangehouden om zijn identiteit te kunnen vaststellen. Op dat moment begon een aantal personen zich met de aanhouding te bemoeien. Tijdens wat duw- en trekwerk werd een politieman door een jongen van achteren tegen zijn enkel geschopt. Deze jongen ging er vervolgens snel vandoor. Nadat zijn signalement aan andere surveillance-eenheden was doorgegeven, werd even later op de Graafseweg een 15-jarige jongen aangehouden die volledig aan het signalement voldeed. De jongen werd ingesloten. De 22-jarige kwam er met twee bekeuringen van af. De politieman moest in het ziekenhuis aan zijn enkelblessure behandeld worden.

Nadat vrijdag een aantal getuigen is gehoord bleek dat de 15-jarige niet degene was die geschopt had. Hij is in de loop van vrijdag in vrijheid gesteld. Het onderzoek naar de mishandeling van de politieman wordt voortgezet.