Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Bewonersonderzoek Borgerbuurt leidt tot intensivering beheer en toezicht

Naar aanleiding van de resultaten van het bewonersonderzoek dat is gehouden in de Borgerbuurt, is besloten om het beheer en het toezicht in de buurt te intensiveren. Uit de resultaten blijkt dat bewoners over het algemeen redelijk tevreden zijn over hun buurt. Grootschalige ingrepen zijn om die reden niet noodzakelijk. Wel zal er meer aandacht zijn voor het tegengaan van overlast, voor het verbeteren van de sociale contacten en voor de groenvoorzieningen in de buurt. Samen met bewoners zullen er op deze punten plannen ontwikkeld worden die moeten leiden tot een verbetering van het woon- en leefklimaat.

Voor het onderzoek zijn bijna 500 bewoners geënquêteerd. Veel bewoners zijn redelijk tevreden over de buurt. Voorzieningen als de nabije Ten Katemarkt en de winkels scoren hoog. Twee op de vijf mensen voelen zich echter niet veilig in de buurt en ruim de helft noemt rotzooi en overlast als voorname minpunten. Ook heeft een derde van de bewoners van tijd tot tijd overlast van mensen op straat. De meeste bewoners in de Borgerbuurt hebben regelmatig contact met andere mensen in de buurt. De aard van de contacten tussen buurtbewoners lijkt echter tamelijk oppervlakkig.

In januari van dit jaar zijn Stadsdeel Oud-West en de Algemene Woningbouwvereniging (AWV) een bewonersonderzoek gestart in de Borgerbuurt. Aanleiding tot het onderzoek waren signalen dat de leefbaarheid in de Borgerbuurt onder druk zou staan. Er zou o.a. sprake zijn van een toenemend gevoel van onveiligheid, verpaupering, drugsoverlast, hangjongeren en een passieve houding van bewoners. Doel van het onderzoek was om nader in kaart te brengen hoe bewoners de ontwikkeling van hun buurt ervaren, welke knelpunten zij zien en hoe zij denken over sociale problematiek in de buurt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft/OTB en bureau Strabo te Amsterdam. De resultaten worden op 13 juni in een commissievergadering besproken.