Gemeente Schiedam


Prijsuitreiking leerlingen Stedelijk Gymnasium

Op maandag 23 mei jl. zijn drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam beloond voor hun creatieve inspanningen. Zij werden in het kader van het 125-jarig jubileum van het gymnasium gevraagd een kunstobject te ontwerpen. Een deskundige jury met onder meer Prof. P. Sanders (oud-leerling van het Gymnasium en sinds lange tijd van grote betekenis voor het artistieke klimaat van Schiedam) heeft de ruim zeventig ontwerpen op kwaliteit, eigenheid en zeggingskracht beoordeeld. De winnende ontwerpen zullen als inspiratie dienen voor het schetsontwerp dat in het najaar verwacht wordt.

Het 125 jarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium te Schiedam en het 658-jarig bestaan van de school werd in 2004 op grootse wijze gevierd. Alleen een monument ontbrak nog ter bevestiging van deze lange Schiedamse traditie. De afdeling cultuur van de Gemeente Schiedam, het Stedelijk Gymnasium en professor Sanders hebben de handen ineen geslagen en een start gemaakt door leerlingen uit te nodigen mee te denken over een ontwerp voor een kunstobject voor de school, dat door later een professionele kunstenaar uitgevoerd zal gaan worden.

Meer dan zeventig leerlingen hebben zich op de tekentafel gestort en zijn met uiteenlopende voorstellen gekomen. De jury bestaande uit: prof. Sanders, Esther Didden (kunstenaar en lid Adviescommissie Beeldende Kunst), Julia Snikkers (artoteek Schiedam), Ans van de Wiel (kunstdocent gymnasium) en Nathalie Lans (vereniging oud-leerlingen Pro Amicis) hebben zich gebogen over al deze ontwerpen en drie ervan geselecteerd. Deze drie ontwerpen worden ter inspiratie aangeboden aan de kunstenaar die later dit jaar een schetsopdracht krijgt. Overigens is er nog geen kunstenaar geselecteerd.