Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten - Behandeling Programmarekening 2004 26 mei 2005

Verantwoording over het gevoerde beleid
Provinciale Staten hebben woensdag jl. tijdens 'de dag van de verantwoording' de Programmarekening vastgesteld. Via de Programmarekening wordt verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar. Een belangrijke vraag was of de doelen en de beoogde effecten gerealiseerd zijn, met de daarvoor beschikbaar gestelde middelen. Provinciale Staten stemden in met de Programmarekening. Ook besloten Provinciale Staten ingestemd met de bestemmingen voor het (positief) rekeningresultaat. Provinciale Staten hebben de heer Ben Hofman (VVD) benoemd als lid van Provinciale Staten. De door het CDA ingediende motie, waarmee zij het Kabinet aandacht vragen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouwsector, is door de Staten met algemene stemmen aanvaard. De
- door de SPingediende - motie om een risicobeperkend beheersinstrumentarium voor het OV-bureau te ontwikkelen, is door het college van Gedeputeerde Staten overgenomen.

Benoeming nieuw Statenlid VVD
Provinciale Staten hebben de heer Ben Hofman (VVD) benoemd tot lid van Provinciale Staten. De heer Hofman volgt hiermee oud-Statenlid de heer Titian Oterdoom (VVD) op, die om gezondheidsredenen Provinciale Staten moest verlaten.

Benoeming Statenlid Hofman

Positief rekening resultaat
Het rekeningresultaat over 2004 is positief: EUR 5.209.298,--. Verschillende posten zijn hierop van invloed geweest.

In onderstaande tabel staat een overzicht van de afwijkingen ten opzichte van de begroting.

Omschrijving

Voordeel

Nadeel


1. lagere apparaatkosten

EUR 4.000,--


2. diensten voor derden en detacheringen

EUR 65.000,--


3. voordelig resultaat kapitaallasten, rente en dividend

EUR 4.636.000,--


4. hogere storting dividend NV Essent in reserve ESFI

EUR 3.250.000,--


5. lagere uitkering Provinciefonds

EUR 285.000,--


6. vier procentregeling BTW-compensatiefonds

EUR 377.000,--


7. lagere opbrengst motorrijtuigenbelasting (opcenten)

EUR 1.000,--


8. saldo van baten en lasten voorgaande jaren

EUR 741.000,--


9. te veel besteed aan budgetten voor programmakosten

EUR 528.000,--


10. vrijval budget voor onvoorziene uitgaven

EUR 515.000,--

Totaal

EUR 5.896.000,--

EUR 4.506.000,--

Per saldo voordelig verschil

EUR 5.896.000,--

EUR 5.896.000,--

EUR 1.390.000,--

EUR 5.896.000,--

Bestemming rekeningresultaat
Provinciale Staten hebben de Programmarekening 2004 vastgesteld en het rekeningresultaat vóór bestemming vastgesteld op EUR 6.969.074,--.

Per saldo is EUR 1.759.776,-- gestort in de reserves. Het resultaat na bestemming is
EUR 5.209.298,--.

Provinciale Staten hebben dit resultaat als volgt bestemd:
* EUR 3.818.298,-- toegevoegd aan de algemene reserve;
* EUR 1.063.611,-- toegevoegd aan de algemene reserve en bestemmen voor afkoopsommen wegen in 2005 en in 2006;
* EUR 327.389,-- toegevoegd aan de algemene reserve voor het treffen van gerichte vertrekbevorderende maatregelen.

Verder hebben Provinciale Staten de Productenrekening over 2004 voor kennisgeving aangenomen.

Jaarverslagen
Provinciale Staten hebben kennisgenomen van het burgerjaarverslag, het jaarverslag van de Commissaris van de Koningin, het sociaal jaarverslag en het verslag Toezicht Gemeentefinanciën Begrotingsjaar 2005.

Provinciale Staten waren tevreden over het burgerjaarverslag van de commissaris van de Koningin. Het geeft een duidelijk beeld van wat goed gaat en wat beter kan binnen de provinciale organisatie. Provinciale Staten vinden het burgerjaarverslag een goed uitgangspunt voor de Programmarekening over 2005.

Moties
De door het CDA ingediende motie, waarmee zij het Kabinet aandacht vragen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouwsector, is door de Staten met algemene stemmen aanvaard.

Het CDA is van mening dat het Kabinet zou moeten onderzoeken in hoeverre de Nederlandse scheepsbouwsector in haar concurrentiepositie geschaad wordt. Het Kabinet moet zich volgens het CDA inspannen om de eventuele concurrentieachterstand weg te nemen. Geconstateerd is dat Nederland zich mede op basis van de Lissabonstrategie wil inzetten op innovatie en dat de EU het toestaat dat een deel van de innovatiekosten in de scheepsbouw door de overheid worden vergoed. Nederland maakt vooralsnog geen gebruik van deze mogelijkheid. Het CDA is van mening dat de Nederlandse scheepsbouwsector door het ontbreken van een goede innovatieregeling in haar Europese concurrentiepositie kan worden geschaad.

Met - door de SP ingediende - motie om een risicobeperkend beheersinstrumentarium voor het OV-bureau te ontwikkelen, konden de Staten instemmen. De motie is door het college van Gedeputeerde Staten overgenomen.

De SP is van mening dat de beheersprotocollen, die nog vorm moeten krijgen, de operationele, financiële en rechtmatigheidsrisico's tot een minimum moeten brengen. Binnen de Gemeenschappelijke Regeling (GR) voor een goed functionerend OV-bureau, is volgens de SP de noodzaak van een goed geregelde financiële verantwoordelijkheid aanwezig.

Achtergrond: nieuwe werkwijze
Dit jaar werkt de provincie Groningen voor het eerst met een Programmarekening, als gevolg van de scheiding in posities en bevoegdheden tussen Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten; het zogenoemde dualisme.

Door invoering van het dualisme zijn de belangrijkste drie taken van Provinciale Staten: kaderstellen, controleren en vertegenwoordigen van de inwoners van Groningen. Het college van Gedeputeerde Staten voert het dagelijks bestuur, de uitvoerende taak.

Grootte
pdf icon Programmarekening 2004
(2406 kb)