Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 mei 2005, no. 123

Aanleg nieuw viaduct

Deel Randweg Eindhoven twee weken versmald

Op de westelijke Randweg Eindhoven (A2) wordt, ter hoogte van de Meerenakkerweg, in twee fasen een nieuw viaduct aangelegd. Tijdens de eerste fase, die vorig jaar november werd afgerond, werd de fundering van het viaduct geplaatst. De tweede en afsluitende fase, het inschuiven van beide brugdekken, vindt plaats van vrijdag 27 mei 22.00 uur tot donderdag 9 juni 06.00 uur. Tijdens de werkzaamheden wordt de A2 versmald.

Nadat in november 2004 de fundering voor het viaduct is gerealiseerd, zijn vervolgens door Heijmans, met een nieuwe methode van werken, aan beide zijden langs de A2 de twee brugdekken gebouwd. Door deze nieuwe werkwijze wordt de verkeersoverlast sterk beperkt en kunnen beide brugdekken in twee weken, van 27 mei tot 9 juni, op hun plaats worden geschoven.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in een periode van 2 keer zes dagen waarin beide brugdekken, eerst op de oostelijke helft (noordelijke richting) en vervolgens op de westelijke helft (zuidelijke richting), op ingenieuze wijze op hun plek worden geschoven. In deze periode geldt een wegversmalling van twee maal twee rijstroken in plaats van de gebruikelijke twee maal drie rijstroken en een maximale snelheid van 70km/uur.

Tijdens de werkzaamheden zijn ook de toeritten Veldhoven richting Venlo/Maastricht/ Antwerpen (afslag 31) en Veldhoven Zuid richting Den Bosch/Tilburg (afslag 32) afgesloten.

Omleidingsroutes
Om de verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken zijn omleidingsroutes en altenatieve routes aangegeven. Verkeer uit de richting Veldhoven dat bij de toerit Veldhoven (nummer 31) de A2 op wil richting Antwerpen, Maastricht of Venlo, wordt omgeleid via Noord Brabantlaan, Eindhovense Ring en Aalsterweg. Verkeer uit Veldhoven dat bij de toerit Veldhoven Zuid (nummer 32) de A2 op wil richting s-Hertogenbosch en Tilburg, wordt omgeleid via de Karel de Grotelaan, de Eindhovense Ring en de Tilburgseweg of Noord Brabantlaan. Deze omleidingsroutes gelden ook voor verkeer vanuit Den Bosch/ Tilburg richting zuiden en omgekeerd.

Regionaal verkeer uit het oosten (Geldrop/Helmond) richting Den Bosch/Nijmegen wordt verzocht de Randweg te mijden en via de route Eindhovense Ring en Kennedylaan zijn weg te vervolgen. Dit geldt ook voor verkeer in tegenovergestelde richting. Verkeer vanuit Utrecht/Rotterdam wordt bij knooppunt Deil erop gewezen om via de A15 en de A73 (Nijmegen) naar Venlo te rijden en vandaaruit de reguliere route te volgen. Ook in omgekeerde richting is deze alternatieve route aangegeven.

Inschuiven brugdekken
De aanleg van ieder brugdek duurt zes dagen. Allereerst moet het huidige wegdek worden opgebroken en de fundering van de huidige weg worden verwijderd. Vervolgens wordt de schuifconstructie aangebracht waarna het brugdek wordt ingeschoven. Tenslotte wordt het asfalt aangebracht. Het inschuiven van het eerste brugdek (oostelijke gedeelte) vindt plaats op maandag 30 mei a.s. van 06.00 tot 16.00 uur. Tijdens de werkzaamheden worden nogal wat kijkers verwacht. Daarom zijn, ter hoogte van het werk, aan beide zijden van de A2 speciale ruimtes aangebracht waar het publiek de werkzaamheden kan volgen.

A2 tijdelijk afgesloten
In de nachten van vrijdag 27 en zaterdag 28 mei, donderdag 2 en vrijdag 3 juni en woensdag 8 en donderdag 9 juni van 22.00 tot 06.00 uur, wordt de Randweg Eindhoven tussen afslag 31 en afslag 32 volledig afgesloten. Tijdens deze uren geldt voor alle verkeer een omleiding over de Eindhovense Ring en overige verbindingswegen. In de nacht van 27 op 28 mei wordt de A2 afgesloten om het westelijke wegvak geschikt te maken voor alle verkeer. In de nacht van 2 op 3 juni wordt dit omgezet naar het oostelijke wegvak. Van 8 op 9 juni worden beide wegvakken gereed gemaakt voor volledige openstelling van de A2.

Derde weg naar Veldhoven
Door de aanleg van het viaduct kan in het verlengde van de Eindhovense Meerenakkerweg een derde weg naar Veldhoven worden gerealiseerd. Als deze weg, die via de Heistraat aansluit op de rotonde Heerbaan/Noord Brabantlaan, klaar is zal het woon-werkverkeer veel minder last hebben van files en vertragingen.

Kengetallen

* Lengte viaduct: 60 meter

* Breedte viaduct: 28 meter

* Gewicht: 2.100 ton (2,1 miljoen kg) per brugdek
* Verplaatsing brugdek: 40 meter

* Schuifsnelheid brugdek: ca. 6 meter per uur
* Ontwerp: Holland Railconsult

* Aannemer: Heijmans Beton- en Waterbouw

* Eigenaar viaduct: Rijkswaterstaat

* Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven.

Meer informatie kunt u vinden op: www.werkinuitvoering.eindhoven.nl, www.randwegeindhoven.nl en www.reistijdenzuid.nl

© 2005 Gemeente Eindhoven