Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 mei 2005, no. 125

Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat

Ondernemersklimaat in Eindhoven scoort bovengemiddeld

Uit de eindrapportage van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat, gehouden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat Eindhoven bovengemiddeld scoort.

Op nagenoeg alle onderdelen van het onderzoek scoort Eindhoven hoger dan het gemiddelde van de G30 gemeenten (30 grootste gemeenten in Nederland). Op veel onderdelen scoort Eindhoven nu beter dan bij de 0-meting in 1999/2000.

Het totaaloordeel over het Eindhovense ondernemingsklimaat door Eindhovense ondernemers is een 6,7 (in 2004 een 6,6, gemiddeld G30 een 6,5). Hierbij laten de ondernemers vooral communicatie door de gemeente, verkeersbeleid en parkeren en ruimtelijk beleid zwaar meewegen.

Ondernemers in Eindhoven zijn het meest positief over de bereikbaarheid van hun bedrijfspand per auto en het meest kritisch over de lokale lasten. De waardering door Eindhovense ondernemers is vooral vooruitgegaan op de onderdelen beschikbare ruimte, bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, startersbeleid, promotie- en acquisitiebeleid, duidelijkheid gemeentelijke organisatie en informatie gemeentelijk beleid en regelgeving.

Naast een enquête onder 157 ondernemers zijn gesprekken gevoerd met tien stakeholders in de stad. Zij noemen als beste prestaties van Eindhoven: de ontwikkeling van de High Tech Campus, Programma Horizon en de ontwikkeling van toptechnologie in de regio. Minder te spreken zijn zij over de bereikbaarheid van de stad, de promotie van de stad en het oog houden voor het belang van ondernemers in de economie.

De gemeente gaat met de resultaten en aanbevelingen van de Benchmark aan de slag om het ondernemersklimaat verder te verbeteren. De nieuwe afdeling Economische Zaken van de gemeente Eindhoven zal hierbij een belangrijke rol spelen.

© 2005 Gemeente Eindhoven