FNV

Akkoord over sociaal plan Johnson Controls

Bij Johnson Controls in Leeuwarden, is een principeakkoord gesloten over een sociaal plan. Maar het plan om de winstgevende fabriek met 98 werknemers te sluiten is onvoldoende onderbouwd. Dat laatste blijkt uit een tussenrapport van onderzoeksbureau Berenschot, in opdracht van de ondernemingsraad.

Maandag informeren de vakbonden en de ondernemingsraad het personeel van de toeleverancier van meet- en regelapparatuur voor de auto-industrie. Vrijdag volgt een besluitvormende vergadering. "Voor onze strategie is het maatgevend waar onze leden voor willen gaan", zegt vakbondsbestuurder Anne van Dijk.

Het Amerikaanse Johnson Controls wil de productie in de loop van dit jaar en begin 2006 wil overhevelen naar Mexico.

Het principeakkoord voor een sociaal plan voorziet in een schadeloosstelling van anderhalf maandsalarissen per dienstjaar en twee maandsalarissen per dienstjaar voor werknemers van 51 jaar en ouder. Het outplacementbureau Impact helpt gedurende zes tot negen maanden, met een uitloop naar een jaar, bij het vinden van ander werk.

Volgens Berenschot heeft het bedrijf in Leeuwarden met productvernieuwing en betere marketing een behoorlijk perspectief op continuïteit.