Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort 27 mei 2005

prestatiecontract verslavingsreclassering: 800 verslaafde justitiabelen meer in zorg

Verslavingsreclassering wil voor 2007 een prestatiecontract met Donner

In een vandaag verzonden brief aan minister Donner heeft de Stichting Verslavingsreclassering (SVG ) aangekondigd dat zij bereid is in 2007 800 verslaafde criminelen meer in de zorg op te vangen en daarvoor heeft de SVG een prestatiecontract met Donner aangevraagd. Dit heeft Gerard van der Meer, directeur SVG, vanmiddag bekend gemaakt tijdens een besloten expertmeeting, waarbij ook leden van de Vaste Kamerommissie van Justitie aanwezig waren.

Aanleiding voor de brief is een onderzoek dat de Stichting IVZ in opdracht van de SVG onlangs heeft uitgevoerd naar de zorg aan reclassanten. Belangrijkste conclusie uit het rapport is dat eind 2003 59% van de cliënten van de verslavingsreclassering ook binnen de zorgregistratie bekend is. Het gaat daarbij om 9000 klanten.

Eind 2004 luidde de SVG de noodklok over het voornemen van de minister om verslaafde veelplegers zonder enige vorm van begeleiding langdurig op te sluiten. Dit zou leiden tot een forse toename van overlast op straat. Mede door het pleidooi van de SVG is er inmiddels voor 2005 extra geld beschikbaar gesteld voor de veelplegersaanpak. De SVG ontvangt hiervan ruim 70%, ca. 4 miljoen euro, voor reclasseringstaken. In reactie hierop hebben de instellingen zich nu bovendien verplicht in de periode tot 2007, bij gelijkblijvende omstandigheden, 800 cliënten meer binnen haar reclasserings- en zorgkaders binnen te halen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een combinatie van zorg en straf (dwang en drang) voor de doelgroep verslaafde justitiabelen het meest effectief is bij het terugdringen van recidive. Omdat de verslavingsreclassering een brugfunctie vervult tussen justitie en zorg is zij als geen ander in staat een maatschappelijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van de recidive.

De brief aan minister Donner treft u aan als bijlage bij dit persbericht.

Noot voor de redactie,