Gemeente Leeuwarden


Dales bij opening: 'bestuur hoort hier'

Bron: Gemeente Leeuwarden (27-05-2005) Burgemeester Geert Dales ging bij de opening van het Leeuwarder Stadhuis in op de geschiedenis van het Stadhuis. Hij riep in herinnering dat de eerste steenlegging in 1715 door de toen drie jaar en 7 maanden oude Willem Karel Hendrik Friso werd gedaan. Vrijdag 27 mei 2005 werd prinses Margriet bij de opening bijgestaan door een even oude assistent: de drie jaar en zeven maanden Daniël.

'De gemeenteraad van Leeuwarden en het College van Burgemeester en Wethouders zijn nu definitief terug in het hart van de binnenstad. Daar horen zij thuis als een bestuurlijk baken in een dynamisch centrum van wonen, werken en uitgaan,' sprak Dales. Naast prinses Margriet waren de Leeuwarder wethouders, directeuren van de gemeente, raadsleden en vertegenwoordigers uit de samenleving aanwezig.

Na de toespraak werd in de raadzaal een film over de restauratie van het Stadhuis getoond. Arjan Hut droeg zijn gedicht 'Berjochten yn in hertslach' voor.

De opening is het startsein van een weekend vol festiviteiten in de stad. Vrijdagavond om 21.00 uur begint op de pleinen rond het Stadshuis het concert 'Promenade voor het Stadhuis'. Zaterdag is het open huis in het Stadhuis en Straatfestival Fryslân in de stad. Zondag is de landelijke 'Dag van het park'. Ook de Leeuwarder zomerkermis ophet Zaailand gaat zaterdag van start. Klik hier voor een volledig programma van alle festiviteiten.