Socialistische Partij

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Risicokaart beneden de maat

27-05-2005 * Gisteren heeft de SP een rapport "van de kaart" aangeboden aan gedeputeerde Mooij. Dit rapport gaat over de risicokaarten in Nederland. Risiscokaarten zijn kaarten waarop alle potentiële gevaren staan vermeld voor de woonomgeving. Volgens de SP zijn de Noord-Hollandse risicokaart niet volledig. Met dit rapport hoopt de SP de provincie op weg te helpen.

SP overhandigt rapport
Gedeputeerde Mooij (links) neemt het rapport in ontvangst

Blijkens het SP-rapport schort er nogal wat aan de Noord-Hollandse risicokaart. Zes jaar na Enschede heeft de overheid nog altijd niet alle gevaren in kaart weten te brengen. Noord-Holland heeft wel een eerste opzet van een risicokaart, maar deze scoort laag wat betreft de uitvoering. En bovendien is de kaart ook nog steeds niet af. Zo staan er geen gegevens op omtrent milieuvergunningen, plekken met vuilslib, andere plekken met bodemvervuiling en opslagplaatsen met gevaarlijke stoffen. Ook met het zogenaamde fijn stof, dat in bepaalde concentraties voor ademhalingsproblemen kan zorgen, is geen rekening gehouden. De SP vindt dat al deze dingen een plek verdienen op de kaart.

Het rapport "van de kaart" is opgesteld door het SP Milieu Alarmteam en de provinciale SP-fracties.

De gedeputeerde heeft toegezegd de definitieve risicokaart eind van het jaar klaar te hebben. Het rapport nam hij dankbaar in ontvangst en hij beloofde het grondig te bestuderen.
Zie ook:
* Het rapport "Van de Kaart" (PDF)
* De Noord-Hollandse risicokaart
* Risicokaart provincie Gelderland krijgt dikke onvoldoende * SP-Overijssel biedt rapport risicokaarten aan