Provincie Flevoland




Provinciale Staten zetten financiële lijnen voor 2006 uit

Provinciale Staten van Flevoland hebben deze week de financiële lijnen voor het komende jaar uitgezet. Zij deden dat tijdens het debat waarin alle politieke partijen hun Algemene Beschouwingen uitspraken. Daarnaast stemden Provinciale Staten in met de Voorjaarsnota 2005. Tijdens het debat werden acht moties aangenomen met punten die Provinciale Staten belicht willen zien in de begroting voor 2006.

In grote lijnen stemden Provinciale Staten (PS) in met het voorstel dat het college van Gedeputeerde Staten had gedaan ter voorbereiding op de begroting van 2006. Die begroting wordt dit najaar besproken en vastgesteld, maar tijdens het Algemene Beschouwingendebat werden de grote lijnen voor 2006 alvast uitgezet. Het college wil in 2006 extra aandacht voor drie pijlers: Planologie & Ruimtelijke Ordening, een Economische impuls en het programma Andere Overheid (gericht op betere dienstverlening door de overheid). Provinciale Staten steunen het plan om in 2006 extra geld vrij te maken voor deze drie pijlers. Ook het voorstel om de komende jaren 100 miljoen euro vrij te maken voor de groei van Almere kon op steun van Provinciale Staten rekenen.

Tijdens het debat werden acht moties aangenomen, met opmerkingen en aanvullingen van Provinciale Staten op de plannen die het college al voor 2006 had gepresenteerd. Eén van de meest in het oog springende moties is dat PS jaarlijks 100.000 euro wil uittrekken voor Omroep Flevoland. Er moeten nog wel afspraken met de omroep worden gemaakt over de precieze besteding van dat bedrag.
Andere moties die werden aangenomen gingen over het stimuleren van de productie van bio-ethanol als brandstof voor autos in Flevoland, extra geld voor promotie van de provincie Flevoland, steun voor jonge agrarische ondernemers bij investeringen en het samenvoegen van organisaties die zich met handhaving bezighouden.
Daarnaast gaven PS aan het college van Gedeputeerde Staten de opdracht mee om te kijken of het mogelijk is om jaarlijks De Dag van Flevoland te organiseren, met als doel de inwoners te vertellen waar de provincie zich mee bezighoudt. Ook werd een motie aangenomen waarin staat dat de provincie aan andere wegbeheerders zal vragen om gevaarlijke kruispunten of wegen (zogenaamde blackspots) duidelijk te markeren. Op provinciale wegen gebeurt dat al en die
waarschuwingsborden lijken een positief effect te hebben op de verkeersveiligheid.

Tot slot hadden Provinciale Staten brede steun voor het idee om te kijken of multifunctionele centra een positieve bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid van dorpen in met name de gemeenten Dronten en Noordoostpolder.