Gemeente Wijdemeren


27/05/05

College biedt raad jaarrekening 2004 aan
Wijdemeren sluit boekjaar 2004 met een flink positief saldo

Het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2004 aan de gemeenteraad aangeboden. Dankzij enkele incidentele opbrengsten uit verkoop van eigendommen kon het jaar 2004 met een flink positief saldo van EUR 1.610.000,- worden afgesloten.

De opzet van het jaarverslag en de jaarrekening is sterk gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. In deze verantwoording over 2004 is aansluiting gezocht bij de programmabegroting 2004. Zo is het voor de gemeenteraad makkelijker om te beoordelen of de beleidsvoornemens ook gerealiseerd zijn.

Het rekeningresultaat
De jaarrekening sluit met een voordelig resultaat van EUR 1.610.000,-. Dit resultaat is sterk beïnvloed door incidentele opbrengsten uit de verkoop van eigendommen. Met name de verkoop van het gemeentehuis van Loosdrecht en de Front-office aan het Lindeplein zorgen voor dit resultaat. Het college stelt voor om deze opbrengsten toe te voegen aan een reserve bestemd voor definitieve huisvesting. Daarnaast stelt het college voor om een voorziening voor planschades te vormen van EUR 100.000. Rekening houdend met deze voorstellen, komt het resultaat van 2004 op EUR 427.000 nadelig. Door de gemeenteraad was eerder uitgesproken dat het tekort over 2004 maximaal EUR 750.000 mocht bedragen. Daar blijft de gemeente dus ruim binnen.

Eigen vermogen versterkt
Met dit resultaat wordt het eigen vermogen van de gemeente versterkt. Het eigen vermogen neemt toe met EUR 1.047.000,- tot een bedrag van EUR 15.063.000,-. De reservepositie van de gemeente is hiermee, ook naar het oordeel van de accountant, relatief gezond.

De accountantsverklaring
De accountant is van mening dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft. Sinds 2004 moet de accountant ook een uitspraak doen over de zogenoemde rechtmatigheid. Dit betekent dat hij onderzoekt of is gehandeld overeenkomstig de geldende wet- en regelgeving, voor zover dat financieel relevant is. De accountant heeft vastgesteld dat de interne beheersorganisatie in Wijdemeren nog niet zover is ontwikkeld, dat hij een goedkeurend oordeel over de rechtmatigheid kan geven. Omdat hij ook niet heeft vastgesteld dat er in strijd met wet- en regelgeving is gehandeld, geeft hij geen oordeel over de rechtmatigheid. Het college van burgemeester en wethouders zal in 2005 wel kunnen voldoen aan de nieuwe eisen van de accountantscontrole.