Gemeente Wijdemeren


27/05/05

College legt raad nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening voor

Het college gaat de raad voorstellen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te herzien. De oude APV uit 2002 regelt het ordelijk verloop van het maatschappelijk verkeer in de openbare ruimte en in openbare gelegenheden. Door nieuwe ontwikkelingen in de rechtspraak en veranderingen in de maatschappij is ook de APV aan herziening toe.

De APV 2005, die het college de raad gaat voorleggen, is naar het voorbeeld van het model van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Deze is, in samenwerking met de Politie Gooi en Vechtstreek, aangepast aan de plaatselijke situatie en landelijke wetswijzigingen.

Nieuw
Nieuwe bepalingen wil het college opnemen over bestuurlijke ophouding, veiligheidsrisicogebieden, de exploitatievergunning van horecabedrijven, rookverbod in bossen en natuurgebieden, artikelen over kaiten en kaitsurfen en over hinderlijk gedrag aan de weg zoals slapen in auto's. Geschrapt zijn verschillende overbodige of achterhaalde artikelen en de bepalingen over de kap van bomen. Hiervoor in de plaats wil het college een speciale bomenverordening vaststellen. Ook zijn verschillende definities in de APV gewijzigd.

In Wijdemeren is veel aandacht voor het handhaven van regels. Bij diverse artikelen in de nieuwe APV is hierover een toelichting te vinden. De commissie Bestuur en Middelen bespreekt de APV 2005 op 9 juni.