Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


NeCeDo jaaroverzicht 2004

(26-05-2005)

In het jaar 2004 werd veel gerealiseerd. Zo werden alle sportbonden die gehouden zijn aan het hebben van een adequaat anti-dopingbeleid, 56 in totaal, `Code proof'. De ontwikkeling en realisatie van een landelijke dispensatieregeling onder de naam Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS) zag het daglicht. Het innovatieve voorlichtingsproject Pure Kracht werd uiterst succesvol afgerond en voorbereidingen werden getroffen voor nieuwe campagnes voor topsporters en sporters in fitnesscentra. Na 15 jaar onderging ook het NeCeDo een `verfrissing' met een nieuw logo en huisstijl om gereed te zijn voor zijn werkzaamheden van morgen.

Waarschijnlijk zijn er in 2004 maar weinig bestuurs- en ledenvergaderingen bij de Nederlandse sportbonden geweest waarop doping geen agendapunt vormde. Ten einde te voldoen aan alle verplichtingen uit de World Anti-Doping Code, hebben alle 56 topsportbonden een Code-proof dopingreglement aangenomen, dispensatieregelingen geaccepteerd, actuele dopinglijsten van kracht laten worden en indien gewenst protocollen voor de afname van bloedmonsters geaccordeerd. Een ware topprestatie van de sportbonden zelf waarin bijgestaan door het NeCeDo met modelreglementen, regelingen, bestuursbesluiten en ondersteuning.

Onder de naam Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS) is in 2004 een landelijk systeem voor de afhandeling van dispensatieverzoeken gerealiseerd. Tien ervaren (sport)medici vormen de GDS-Commissie die namens de Nederlandse sportbonden beoordeelt of topsporters terecht aanspraak maken op het gebruik van een geneesmiddel met een dopinggeduide stof conform de vereisten uit de Code. De sporters zelf kunnen gebruik maken van een online mogelijkheid (zie ook www.necedo.nl/dispensatieverzoek) voor het indienen van dispensatieverzoek, mondiaal gezien
een novum.

Onder superieure begeleiding van Jim McCarthy (training), Joris Hermans (voeding), Rico Schuijers (mentale begeleiding) en enthousiaste medewerkers uit de powerliftsport en de KNKF kwamen de acht deelnemers van het project Pure Kracht tot een krachtstoename van gemiddeld 60%. Veel krachtsporters trainden met hun mee aan de hand van de informatie die via www.purekracht.nl met hen werd gedeeld. Een uiterst succesvol project dat ongetwijfeld een succesvol vervolg krijgt bij het KNKF expertisecentrum.

De voorlichting gericht op sporters in fitnesscentra onderging in 2004 een transformatie. "Op Eigen Kracht. . . slanker, strakker, sterker" vormt het inhoudelijke alternatief voor iedere sporter die van mening is te moeten slikken voor een beter lijf. Als onderdeel van een geïntegreerde aanpak met aandacht voor de sporter, zijn instructeur en de fitnessondernemer vormen "de testikelman", "de man met de vrouwenborsten" en "hyperwoman; de vrouw die nooit slaapt" het `uithangbord' van de nieuwe Eigen Kracht campagne (zie ook www.eigenkracht.nl ).

Ook het NeCeDo verkreeg in 2004 na 15 jaar een nieuwe look en feel middels een nieuw logo en dito huisstijl. Onder het motto "Eerlijk presteren duurt het langst" vormt dit het eerste zichtbare resultaat van de nieuwe topsportcampagne waarvoor in 2004 de voorbereidingen zijn getroffen.

Dit vormen enkele hoogtepunten van 2004. In het bijgaande jaarverslag wordt verslag uitgebracht van alle NeCeDo activiteiten.NeCeDo Jaarverslag 2004

Terug | nieuws archief

necedo IXP