Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ICT branche is voor salesmensen 'the place to be'

Salesfuncties in de ICT beter beloond

Utrecht, 27 mei 2005 - Salesmensen in de ICT branche verdienen significant meer dan hun collega's in andere branches. Dit blijkt uit een onderzoek dat De Breed & Partners Beloningsonderzoek heeft uitgevoerd in samenwerking met InSearch, het recruitmentbureau voor sales professionals en executives in de ICT-branche. De beloning van een accountmanager in de ICT branche is in 2005 gemiddeld zo'n 18,5% hoger dan die van een gemiddelde account manager. Ook toont het onderzoek aan dat de beloning van een ICT account manager meer afhangt van zijn prestaties: een groter percentage van de beloning is variabel.

Het onderzoek toont daarnaast aan dat naarmate de ervaring van de account manager in de ICT toeneemt, ook het verschil in beloning toeneemt. Zo verdient een account manager met minder dan 5 jaar commerciële ervaring gemiddeld ¤ 41.000 per jaar aan salaris en bonussen, terwijl een account manager in de ICT branche ¤ 47.000 verdient. Voor een ervaren account manager, met 10 tot 15 jaar commerciële ervaring is dit gemiddeld ¤ 60.000,- tegen ¤ 73.000,- in de ICT branche. "Op de starters na, waar de salarissen ongeveer gelijk liggen, betaalt de ICT branche over de hele linie gewoon veel beter", aldus Bas van de Haterd, consultant bij De Breed & Partners Beloningsonderzoek.

Eric-Jan De Roode, directeur bij InSearch geeft aan dat de hogere beloning in de ICT branche ook is gerelateerd aan het hoge risicoprofiel in de branche: "In de ICT volgen de veranderingen in producten, diensten, en de markt elkaar in hoog tempo op. Als je dat als accountmanager niet kunt bijbenen, is het einde oefening. Daar mag dan ook wel een betere beloning tegenover staan."

Een groter deel van het salaris van ICT salesmensen is variabel. De Roode denkt dat ICT bedrijven hier bewust op inspelen. "De ICT branche is zeer resultaatgericht. Men werkt harder als een groter deel van het salaris variabel is. Bovendien is het een effectief middel om de beste salesmensen te selecteren."

Het ziet ernaar uit dat de hogere beloningen voor ICT salesmensen voorlopig worden gehandhaafd. Het afgelopen jaar zag InSearch het aantal vacatures voor salesmensen enorm stijgen. Volgens Van de Haterd is de kans groot dat het verschil in beloning met andere branches nog verder stijgt: "Doordat een groter deel van het salaris variabel is zullen de bonussen in de ICT branche bij een aantrekkende economie dus sneller stijgen. Hierdoor wordt het verschil met andere branches alleen maar groter."

Over De Breed & Partners Beloningsonderzoek

Het Bredase bureau De Breed & Partners onderzoekt sinds 1992 de beloning van ICT'ers. Sinds 2001 is dit onderzoek uitgebreid naar alle professionele beroepsgroepen in Nederland. Hierbij brengt De Breed & Partners het totale beloningspakket van primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden in kaart.

Over InSearch

InSearch is opgericht in 1998 en gevestigd in Utrecht. InSearch is specialist in detachering, consultancy, werving en selectie en executive search in de business-to-business markt. Daarbij ligt de nadruk op het aantrekken en behouden van bestaande, goed functionerende professionals. Meer informatie over InSearch is verkrijgbaar op www.insearch.nl.