Gemeente Weert

27 mei 2005

Maatregelen blijken effectief

OVERLAST IN MUNTPASSAGE NAGENOEG VOORBIJ

De maatregelen die begin april jl. zijn genomen om in de Muntpassage de overlast te stoppen die hangjongeren en daklozen en verslaafden daar veroorzaken, blijken effectief. Tot die conclusie komen de gemeente, de politie en de in het winkelcentrum gevestigde ondernemers in een onlangs gehouden evaluatiegesprek.

Burgemeester J. Niederer - verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid - voerde begin april jl. een gesprek met een vertegenwoordiging van ondernemers uit het winkelcentrum (waaronder de voorzitter van de winkeliersvereniging), RVM Vastgoedmanagement als beheerder van de Muntpassage, Falck Security als beveiligingsbureau en de politie. Vooral na sluitingstijd van de winkels bleken hangjongeren en daklozen en verslaafden in het winkelcentrum overlast te veroorzaken. Er was sprake van vandalisme, intimidatie en het passerend publiek voelde zich onveilig.

De ondernemers spraken de bereidheid uit alerter te zullen zijn voor wat betreft het aan de politie en aan het beveiligingsbedrijf melden van overlast. De politie op haar beurt is vanaf toen nog attenter gaan reageren op overlastklachten. Verder wordt sindsdien in de loop van elke avond in de passage een bestaand ijzeren hekwerk gesloten waardoor de toegang tot het winkelcentrum vanuit de Nieuwe Markt onmogelijk wordt.

De toen afgesproken maatregelen blijken dus nu het gewenste effect te hebben. In het recent gehouden evaluatie-overleg is afgesproken dat het 's avonds sluiten van het hekwerk wordt gecontinueerd. Ook zullen de in de Muntpassage gevestigde ondernemers contact met de politie blijven zoeken als zij zaken constateren die niet in de haak zijn. De politie zal op die meldingen alert blijven reageren.

Onvoldoende noodzaak voor cameratoezicht
Omdat de overlast nu nagenoeg is gestopt, stellen ondernemers en gemeente vast dat er op dit moment onvoldoende noodzaak is cameratoezicht in te stellen in het winkelcentrum. Men wil echter de situatie nauwlettend in de gaten houden. Mocht blijken dat de overlast weer toeneemt, dan zal de burgemeester de gemeenteraad een voorstel doen camera's te installeren. Overigens staat het de ondernemers vrij in hun eigen zaak cameratoezicht in te voeren ter bescherming van hun eigendommen. Dat is op enkele plaatsen al gebeurd.

2005.091 JN


---- --